Uiton aikaiset rantatontit vaihtavat omistajaa Kemissä – matkailu ja asuinrakentaminen kiinnostavat kaupunkia

Kemin kaupunki on hankkimassa omistukseensa uutta rantaviivaa. Alueet ovat olleet aikaisemmin Kemijoen uiton käytössä.

Kemi
Uiton entisiä siltapalkkeja Kemijoessa.
Uiton jälkiä on vielä näkyvillä Kemijokisuussa.Risto Koskinen / Yle

Kemin kaupunki on ostamassa maata ja rakennuksia Kemijoen Uittoyhdistykseltä. Kaupan kohteena olevat maa-alueet sijaitsevat Sotisaaressa ja Kuivanuorossa molemmin puolin Kemijoen sivu-uomaa.

– Se on todella hyvä alue, josta saa kehitettyä vaikka mitä. Tuleva käyttö voi olla matkailua tai asuntorakentamista, mutta nämä ovat vasta visioita, sanoo Kemin kaupungin tekninen johtaja Mika Grönvall.

Kaupungilla on hyvät mahdollisuudet kehittää aluetta tulevina vuosina, sillä tällä hetkellä se on merkitty asema- ja yleiskaavassa venesatamaksi, puistoksi ja matkailupalvelujen alueeksi.

– Alueen tulevaa käyttöä aletaan pohtia kuluvan talven aikana, luonnehtii Grönvall.

Kauppaan kuuluu myös huonokuntoisia rakennuksia

Aivan jokirantaan sijoittuvien maa-alueiden lisäksi kaupungin haltuun on siirtymässä parikymmentä vanhaa uiton käytössä ollutta rakennusta.

Lähes kaikki rakennukset ovat erittäin huonokuntoisia, sillä ne ovat olleet ilman kunnossapitoa ja lämmitystä useita vuosia. Suurin osa rakennuksista on myös varustettu suojelumerkinnällä.

– Rakennusten huono kunto on huomioitu kauppahinnassa, joka on 90 000 euroa, kertoo Grönvall.

Myyjän puolelta kauppa vaatii vielä Aluehallintoviraston hyväksynnän. Kemin kaupungin tekninen lautakunta käsittelee asiaa tiistaina.