Tammerkosken yli pääsee pian puusiltaa pitkin – Hämeensillan remontti vie kevyen liikenteen väliaikaisreitille Tampereella

Katettua puista siltaa pääsee Tammerkosken yli Tempon takaa Verkarannan taidetalon kulmalle.

Hämeensilta
Tampereen Hämeensilta ja Tammerkoski.
Lähes 90-vuotias Hämeensilta on niin huonossa kunnossa, että se pitää rakentaa uudelleen.Yle

Tampereen keskustan keskeisin kulkureitti, Hämeensilta, rakennetaan käytännössä kokonaan uudelleen. Huonoon kuntoon menneen sillan remontti alkaa helmikuun alussa ja kestää puolitoista vuotta.

Remontin ajaksi Tammerkosken yli rakennetaan puinen kevyen liikenteen silta. Katettu silta lähtee Tempon takaa, Värjärin kujan kohdalta, ja tulee Verkarannan taidetalon kulmalle. Varasilta saadaan käyttöön huhtikuussa.

Hämeensilta uusitaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa puretaan ja rakennetaan sillan Ratinan puoleinen ja toisessa vaiheessa Näsijärven puoleinen osa. Työn aikana silta on ainoastaan joukkoliikenteen ja jalankulkijoiden käytössä.

Hämeensilta puretaan kivi kerrallaan

– Tämä on tosi monipuolinen ja mielenkiintoinen rakennusurakka, joka koskettaa hyvin iso joukkoa tamperelaisia. Kyllä tähän varmasti törmää, jos keskustan alueella liikkuu, sanoo rakennuttamispäällikkö Petri Kantola Tampereen kaupungilta.

Silta puretaan kivi kiveltä ja talteen otettu kiviverhoilu tuodaan paikalleen, kun siltarakenteet ovat valmiina ja Hämeensilta on jälleen alkuperäisessä historiallisessa asussaan.

Remontin jälkeen myös Pirkkalaisveistokset palautetaan sillalle. Uusimisen yhteydessä myös Hämeensillan länsipuolelle rakennetaan kevyenliikenteen alikulkuyhteys, Tempon tunneli.

Hämeensillan vauriot tutkittiin perusteellisesti vuonna 2015. Silloin huomattiin, että vuonna 1929 valmistunut silta alkaa olla käyttöikänsä lopussa. Muun muassa tulevan raitiotien takia päädyttiin rakentamaan se kokonaan uudelleen pienemmän remontin sijaan. Uusimisen jälkeen sillan lasketaan kestävän sata vuotta.

Hämeensillan uusiminen maksaa 4,3 miljoonaa euroa.

Suomen neitoa esittävä patsas käärittynä liinoihin siirtoa varten
Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen veistokset ovat säilössä seuraavat kaksi vuotta Tampereen museoiden kokoelmakeskuksessa Tampereen Ruskossa.Kai Pohjanen / Yle