KKO hylkäsi syytteen huumausaineiden tilaamisesta postitse

Vastaavantyyppisiä juttuja on vireillä useissa tuomioistuimissa.

korkein oikeus
Korkeimman oikeuden sisäänkäynti.
Henrietta Hassinen / Yle

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt syytteen, jonka mukaan turkulaismies olisi tilannut Espanjasta 10 grammaa pitoisuudeltaan vahvaa amfetamiinia.

KKO:n mukaan pelkkä miehen nimellä ja osoitteella tullut postilähetys ei riittänyt osoittamaan, että syytetty olisi tuonut maahan kiellettyjä aineita. Lähetystä ei toimitettu perille, vaan Tulli hävitti sen.

Eri tuomioistuimissa on parhaillaan vireillä useita vastaavantyyppisiä juttuja. KKO:n mukaan turkulaismiehen tapauksessa syytetty oli uskottavasti kertonut olosuhteistaan ja siitä, ettei tiennyt mitään kyseisestä lähetyksestä. Miehen kotoa tai pankkitilimerkinnöistä ei löytynyt viitteitä huumausaineiden hankkimisesta. Hänen ei myöskään osoitettu käyttäneen huumausaineiden postitilauksissa yleisesti hyödynnettyjä virtuaalivaluuttoja.

KKO:n mukaan lähtökohtaisesti voidaan pitää hyvinkin todennäköisenä, että postilähetykseen merkitty vastaanottaja on todellinen tilaaja tai muutoin tietoinen saapuvasta lähetyksestä. Se piti kuitenkin mahdollisena, että joku muu oli voinut tilata huumausaineen miehen osoitteella tavoitteenaan saada se myöhemmin haltuunsa.

Myös Vantaan käräjäoikeus päätyi aiemmin hylkäämään syytteen. Helsingin hovioikeus sen sijaan tuomitsi miehelle huumausainerikoksesta neljä kuukautta ehdollista vankeutta.