Valinnanvapauskokeilu laajenemassa Kaaville, Rautavaaralle, Tuusniemelle, Joroisiin ja Riistavedelle

Alueiden asukkaat voivat jatkossa valita, käyttävätkö he perusterveydenhuollon palveluja julkisella vai yksityisellä puolella julkisen palvelun hinnalla.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Lääkäri
Jyrki Lyytikkä / Yle

Valinnanvapauskokeilu alkaa Rautavaaralla helmikuun puolivälissä, sanoo Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen. Päätös vaatii vielä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon Kysteri-liikelaitoksen johtokunnan nuijankopautuksen.

Maaliskuussa kokeilu alkanee Kaavilla, Riistavedellä, Tuusniemellä ja Joroisissa. Pekkanen pitää todennäköisenä, että kokeiluun tulee vielä mukaan yksittäinen Kuopion kaupunginosa ja kunta.

Tämä tarkoittaa, että kyseisten alueiden asukkaat voivat hakea terveyspalvelunsa julkiselta puolelta tai yksityiseltä puolelta julkisen hinnalla.

Parin viikon kuluttua on tarkemmin selvillä valinnanvapauskokeilun aluejako. Tammikuun lopulla alkaa yrittäjien ilmoittautuminen palvelutarjoajiksi.

Kiuruvedellä lähes joka kolmas on hyödyntänyt valinnanvapauttaan

Ylä-Savossa on toiminut kolme yksityistä palvelutuottajaa: Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy, Kunnanlääkärit Sonkajärvi Oy ja Suomen Terveystalo.

Jo aiemmin Kunnanlääkärit on kertonut kiinnostuksestaan laajentaa toimimaansa muihinkin kuntiin.

Ylä-Savossa valinnanvapauskokeilu alkoi vuoden 2017 alussa. Kokeilua on tehty Kiuruvedellä, Vieremällä, Iisalmessa ja Sonkajärvellä.

Kiuruvedellä palvelusta on saatu hyviä tuloksia. 30 prosenttia kiuruvetisistä on osallistunut kokeiluun ja käyttänyt vapautta valita julkisen ja yksityisen palvelun välillä.

Täydennetty 17.1.2018 klo 8:59: Kokeiluun tulee mukaan myös Joroinen.