Ennakkoluulot ovat metallialalle tähtäävän naisopiskelijan arkipäivää: ”Oletus on, että nainen ja tuli eivät sovi yhteen”

Naisten asema työvoimapulasta kärsivällä alalla on kuitenkin parantunut viime vuosina.

työelämä
Metallialan opiskelija Tanita Miettinen
Matti Myller / Yle

Monilla on ennakkoluuloja naisista metallialalla, myöntää hitsaajan ammattitutkintoa Savon ammatti- ja aikuisopistossa täydennysopintoina suorittava kuopiolainen Tanita Miettinen.

Miettinen valmistui levyseppähitsaajaksi viime keväänä ja on ehtinyt tehdä alan töitä kahtena kesänä. Hän kertoo, että omaa osaamistaan joutuu jatkuvasti todistelemaan.

– Herkästi huomaa, että ihmiset ovat hyvin epäileväisiä. Tullaan esimerkiksi helposti auttamaan, kun kuvitellaan, että en pysty, kykene tai jaksa, kuvailee 28-vuotias kuopiolaisnainen.

Autoasentajana aiemmin työskennelleen Miettisen mukaan monien oletus on, että nainen ja tuli eivät sovi yhteen. Nuorta naista ennakkoluulot eivät kuitenkaan haittaa.

– Minä tykkään yllättää ihmisiä. Teen vain kovasti töitä ja näytän, että osaan jopa paremmin kuin miehet, nauraa Miettinen.

Tanita Miettinen hitsaamassa.
Matti Myller / Yle

Naistyöntekijöiden määrä metallialalla on kasvanut

Savon ammatti- ja aikuisopistossa metallialaa opettava Jukka Saastamoinen allekirjoittaa Miettisen näkemykset siitä, että naiset joutuvat näyttämään osaamisensa tarkemmin kuin miehet.

– Suhtautuminen naisiin on kuitenkin nykyisin hyvää ja he työllistyvät hyvin. Pohjois-Savossa oli vielä 1990-luvulla harvinaista, jos nainen oli töissä metallialan yrityksessä, muistelee Saastamoinen.

Tullaan esimerkiksi helposti auttamaan, kun kuvitellaan, että en pysty, kykene tai jaksa.

Tanita Miettinen

Viime vuosituhannen loppupuolella oli tavallista vedota Saastamoisen mukaan esimerkiksi siihen, että naisille ei ole sosiaalitiloja.

– Tälle vuosituhannelle tultaessa naisten määrä alalla on ollut mukavassa nousussa. Alan imagoon tietysti vaikuttaa sen miesvaltaisuus, joka näkyy kouluun hakijoissa. Tätä on haasteellista muuttaa, myöntää Saastamoinen.

Metallialalle kaivataan kipeästi lisää ammattilaisia

Perinteisesti metallialaa on pidetty raskaana ja likaisena. Tanita Miettiselläkin oli paljon mielikuvia alasta ennen kuin hän aloitti opinnot.

– Ajattelin, että hitsaajat työskentelevät savuisessa, pölyisessä ja likaisessa metalliluolassa, jossa kipinät vaan lentelee. Tämä on kuitenkin siistimpää ja monipuolisempaa kuin kuvittelin, sanoo Miettinen.

Saastamoinen uskoo, että vähitellen metallialaan liittyviä karkeita mielikuvia on saatu purettua. Ala on myös muuttunut vuosikymmenten saatossa paljon. Tällä hetkellä metallialalla pyyhkii paremmin kuin vuosiin.

Tällä hetkellä olemme huolestuneita ammattitaitoisten työntekijöiden riittävyydestä metallialan tarpeisiin.

Jukka Saastamoinen

Metallialaa on viime aikoina vaivannut työvoimapula esimerkiksi monilla seuduilla Itä-Suomessa. Myös alan opintojen pariin hakeutuvien määrää pidetään tällä hetkellä liian vähäisenä.

– Ne voisivat kyllä olla suurempia. Tällä hetkellä olemme huolestuneita ammattitaitoisten työntekijöiden riittävyydestä metallialan tarpeisiin. Työvoimapulaan on reagoitu esimerkiksi lisäämällä aikuiskoulutusta, kertoo Saastamoinen.