Häkkänen esittää hallitukselle perustuslain muuttamista kiireellisesti tiedustelulakien vuoksi

Perustuslain muuttaminen kiireellisesti eli yhden eduskunnan aikana vaatii viiden kuudesosan enemmistön.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.). Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) aikoo esittää hallitukselle, että tiedustelulakeihin liittyvä perustuslain muutos säädettäisiin kiireellisenä asiana. Asiasta on tehty kokonaisarviointi OM:ssä.

Häkkänen kertoo tiedotteessa, että Suomen turvallisuustilanteen muutokset ja tarve varautua kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan muodostavat poikkeuksellisen tilanteen ja siksi perustuslakia on muutettava kiireellisesti.

– Terrorismin uhka on noussut viime vuosina myös Suomessa. Tämä edellyttää sitä, että turvallisuusviranomaisilla on yhä laajemmat toimivaltuudet ennaltaehkäistä terrori-iskuja, Häkkänen kertoo Ylelle.

Tiedustelulain on pelätty heikentävän kansalaisten yksityisyydensuojaa, koska viranomaisten valtuudet kerätä tietoja kansalaisten viestinnästä kasvavat huomattavasti. Häkkänen kuitenkin painottaa, että kansalaisten yksityisyyden suojaa tullaan valvomaan tiukasti.

– Kaikkea tiedustelutoimintaa, kuten esimerkiksi viranomaisten toimivaltuuksien käyttöä valvotaan tiedusteluvaltuutetun ja parlamentaarisen valvontavaliokunnan kautta.

Tiedustelulakipaketin läpiviemiseksi tarvitaan muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin. Perustuslain muuttaminen kiireellisesti eli yhden eduskunnan aikana vaatii viiden kuudesosan enemmistön.

SDP: Arvioimme asiaa, kunhan lakiesitykset tulevat eduskuntaan

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Ylelle, että puolue päättää kantansa perustuslain kiireelliseen säätämisjärjestyksen käyttämiseen vasta kun tiedetään mitä tiedustelulakipaketti sisältää. Puolue on asiassa vaa'ankieliasemassa. Kiireellisen menettelyn hyväksyminen vaatii 5/6:n enemmistön taakseen eli 166 kansanedustajaa.

– Olemme todenneet useaan otteeseen, että lakiesitykset pitäisi saada eduskuntaan, jotta niitä ja tätä kiireellisyyttä voisi arvioida. Vielä ei ole olemassa lakiesityksiä, joita voisi arvioida. Ne ovat vielä hallituksen pöydällä, Rinne toteaa.

Rinne korostaa, että SDP:llä ei ole mitään syytä hidastaa tiedustelulainsäädännön etenemistä, kunhan perusoikeudet ja tiedustelutarpeet ovat tasapainossa oikealla tavalla. Rinteen mukaan on selvää, että Suomi tarvitsee tiedustelulainsäädäntöä, koska toimintaympäristö on muuttunut muun muassa terrorismin myötä.

– Samaan aikaan kuitenkin tarvitaan tasapainoa kansalaisoikeuksien ja tiedustelutarpeitten välille. Arvioimme tätä sitten, kun saamme nämä lakiesitykset eduskuntaan.

Juttua muokattu 16.1. klo 17.00. Lisätty Rinteen ja Häkkäsen kommentit.

Lue myös: