1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nahkiaiset

Erikoinen tapaus voimalaitoksen työmaalla: nahkiaiset uivat kuolemanloukkuun

Vesivoimalatyömaan pumput tukkeutuivat toistuvasti Uudessakaarlepyyssä. Häiriön aiheuttajaksi paljastuivat pumppuihin ajautuneet nahkiaiset.

Stadsforsenin vesivoimalaitoksen työmaalla pumppujen tukkeutumisen syyksi paljastuivat loukkuun joutuneet nahkiaiset. Kuva: Jeremias Korhonen

Stadsforsin vesivoimalaitostyömaalla Uudessakaarlepyyssä on ollut viime päivinä poikkeuksellinen ongelma:

– Meillä meni aina pumput tukkoon ja oletimme, että ne imevät itsensä johonkin liejuun, sanoo työmaapäällikkö Jeremias Korhonen Lemminkäiseltä.

Korhonen kertoo, että pumppujen tehot laskivat yllättäen ja vesi alkoi nousta kaivannossa. Sammuttamisen ja pienen odottelun jälkeen ne jatkoivat pumppaamista, mutta tukkeutuivat jälleen. Tätä jatkui pari kolme päivää.

– Maanantaina nostettiin [pumput] ylös ja paljastui, että se ei olekaan lieju, vaan nahkiaiset, jotka tukkivat pumput, Korhonen sanoo.

Korhonen arvelee, että kun työmaalle tehtiin rakennuspenger louhoksesta, ylävirtaan nousemassa olevat nahkiaiset hakeutuivat sen koloihin ja jäivät sinne oleskelemaan. Nyt kun tuleva kaivanto on kierretty ympäriinsä porapaaluseinällä, nahkiaiset jäivät sinne loukkuun ja nyt imeytyvät kohtalokkaasti pois koloistaan.

Nahkiaiset tukkivat vesivoimalaitostyömaalla vesipumpun. Kuva: Jeremias Korhonen

Ei vaaraa nahkiaiskannalle

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ympäristövastuualueen ryhmäpäällikkö Jyrki Latvala ei tunne tapausta tarkemmin, mutta siitä kuultuaan ja kuvien perusteella arvelee tapahtumien kulkua.

– Tässä on todennäköisesti käynyt niin, että nahkiaiset ovat joko jääneet vesialtaaseen jumiin tai ovat pyrkineet tähän Stadsforsin padon alapuolelle. Niillähän on ollut tarkoitus päästä nousemaan jokeen lisääntymään, Latvala sanoo.

Jyrki Latvala arvioi kuvan pumpussa olevan joitain kymmeniä nahkiaisia. Jos niitä on joutunut pumppuihin koko pumppujen käynnissäoloajan, voi kuolleiden nahkiaisten lukumäärä olla kuitenkin suurempi.

– Jos ajatellaan luontoa tai Lapuanjokeen nousevia nahkiaisia, niin en pitäisi [tilannetta] kohtalokkaana. Nahkiainen ei ole niin kotijokiuskollinen kuin esimerkiksi vaelluskalat. Nahkiaisen nousuun jokiin ei vaikuta se, missä ne ovat alunperin syntyneet, vaan siihen vaikuttavat virtaukset ja tuulet, Latvala sanoo.

Hän muistuttaa, että Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen merkittävissä nahkiaisjoissa, Perhonjoella ja Lappväärtin-Isojoella, saalis on useita kymmeniä tuhansia nahkiaisia vuositasolla.

Uudenkaarlepyyn tapahtumat vaatinevat kuitenkin tarkempaa selvittelyä.

– Pyrimme käymään paikan päällä ja selvitämme, onko mahdollista, että tämmöinen [tilanne] voi jatkua, Latvala sanoo.

Nahkiaisen siirtoistutuksia ja kalaistutuksia

Uudenkaarlepyyn Voimalaitos Oy:n omistamaan Stadsforsin voimalapatoon rakennetaan parhaillaan toista turbiinikoneistoa.

Voimalaitos sijaitsee Lapuanjoen alajuoksulla.

Vuosittain jokeen nousemaan pyrkivillä nahkiaisilla ei ole mahdollisuutta päästä voimalaitoksen padon yli, mutta alueen kalatalouteen liittyen Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksella on istutusvelvoite, johon kuuluu 5000 nahkiaisen siirto padon yli vuosittain.

Velvoitteeseen kuuluu myös lohikalojen sekä 400 000 siianpoikasen istuttaminen mereen. Istutusvelvoite on ollut voimassa 1980-luvulta lähtien, kun nykyinen voimalaitospato rakennettiin.