Serbia syyttää: Kosovolaisen serbipoliitikon murha oli terrori-isku

Oliver Ivanovic ammuttiin tiistaina puoluetoimiston edustalla Kosovon Mitrovicassa.

Kosovo
Poliiai seisoo eristysnauhan edessä poliisiauton vieressä.
Poliisi on eristänyt paikan, josa Oliver Ivanovic ammuttiin. Ivanoviciin osui viisi luotia ja hän kuoli sairaalassa.Stringer / EPA-EFE

Serbia suhtautuu kosovolaisen serbipoliitikon Oliver Ivanovicin murhaan terrori-iskuna, Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoo.

Vucicin mukaan Ivanovicin murha oli hyökkäys sekä Kosovon serbivähemmistöä että Serbiaa vastaan. Serbia aikoo käynnistää murhasta oman tutkimuksensa ja vaatii tutkijoidensa pääsyä Kosovoon.

Ivanovic ammuttiin tiistaina Mitrovicassa Kosovossa. Hyökkäys tapahtui hänen johtamansa Vapaus, demokratia, oikeus -puolueen toimiston edustalla.

Murhan ovat tuominneet sekä Kosovon pääministeri Ramush Haradinaj ja presidentti Hashim Thaci että EU, Yhdysvallat, YK ja Etyj.

Tapauksen pelätään kiristävän Serbian ja Kosovon ennestään jännittyneitä välejä. Albaanienemmistöinen Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta Serbia ei ole tunnustanut itsenäisyyttä. Brysselissä meneillään olleet maiden väliset keskustelut keskeytettiin murhan jälkeen.

Ivanovic, 64, on saanut tuomion albaaneihin kohdistuneista sotarikoksista, mutta oikeudenkäynti oli määrä aloittaa uudelleen. Ivanovicia pidettiin maltillisena serbipoliitikkona. Hän puhui usein julkisesti Serbian Kosovo-politiikkaa vastaan.

The Latest: Kosovo killing 'threatens regional stability' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Itar-Tass. AP