Kemin kulttuurikeskuksessa päästään lopultakin lattialla lojuvista saaveista – kattoremontti tulossa

Kemin kulttuurikeskuksessa on vuosien mittaan totuttu lattialla oleviin vedenkeruusaaveihin.

remontti
Kultuurikeskuksen lattialla saaveja.
Kati Siponmaa / Yle

Ämpärit ja saavit ovat olleet tuttu näky Kemin kulttuurikeskuksen lattioilla jo noin kymmenen vuoden ajan. Nyt laitetaan isompi vaihde päälle. Kulttuurikeskuksen katon vuotamisen syyt selvitetään perusteellisesti ja kulttuurikeskukselle tehdään kokonaisvaltainen kuntoarvio. Ensi kesänä alkaa kattoremontti 100 000 eurolla.

Lapin Kansan (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaupunginarkkitehti arvioi, että kulttuurikeskuksen kuntoon korjaaminen maksaisi 13–20 miljoonaa euroa. Kulttuurikeskuksen katto korjataan kuitenkin ensin.

Remontti otetaan tyytyväisenä vastaan Kemin kaupunginteatterin väen keskuudessa.

–Vaikuttaa tosi hyvältä. Olemme innoissamme, että asioille nyt kerrankin tehdään jotakin ja ihmisten oireet otetaan vakavasti, sanoo Kemin kaupunginteatterin johtaja Sarianne Paasonen.

Ämpärit kulttuurikeskuksen lattialla
Ämpäreitä ja saaveja tarvittiin myös vuonna 2012 ja monena muuna vuonna.Yle / Risto Koskinen

Me emme ole voineet sanoa, että jonkun ihmisen sairasloma johtuu talon ongelmista.

Sarianne Paasonen

Kulttuurikeskuksessa työskentelevillä ihmisillä on ollut erilaisia hengitystie- ja iho-oireita sekä päänsärkyä. Vielä on liian aikaista sanoa, ovatko ne kattovuodon aiheuttamia.

– Me emme ole voineet sanoa, että jonkun ihmisen sairasloma johtuu talon ongelmista. On todella hyvä ihmisten saada tietää, että mitä täällä on. Jos ei ole mitään, niin saa olla rauhassa, Paasonen kuvailee henkilökunnan tuntoja.

Pienet korjaukset eivät riitä

Kulttuurikeskuksen ongelmaa on koetettu hoitaa tekemällä pieniä remontteja kattoon. Muun muassa hulevesikattokaivojen läpimenojuuria on korjattu. Nyt on tultu siihen tulokseen, että kattorakenne vaatii perusteellisempaa remonttia.

– Lumi painaa tuota huopakattoa. Huopakaton alla on kova villa, joka tiivistyy lumen painosta ja siellä oleva kosteus tullee läpi rakenteista talven aikana, kuvailee Kemin kaupungin rakennuttajainsinööri Mika Setälä ongelmaa.

Katolle jäävä vesi aiheuttaa vahinkoa sekä vetenä että jäänä.

– Jäätynyt vesi repii huopaakin rikki. Jos sitä on lammikoitunut sinne katolle, se on se ongelma, Setälä sanoo.