Hyppää sisältöön

EU haluaa kasvavan muovivuorensa kuriin markkinoiden avulla – eurooppalainen muovivero harkintaan

Kaiken muovin pitäisi olla kierrätettävissä vuoteen 2030 mennessä. Komissio harkitsee myös esimerkiksi kertakäyttöisten muovituotteiden kieltämistä.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

STRASBOURG Euroopan komissio väläyttää muovin verottamista ratkaisuksi muovijätteen aiheuttamaan ongelmaan. Muovivuoret kasvavat Euroopassa, sillä Kiina ei enää salli muovijätteen maahantuontia.

Vero on yksi jatkossa harkittava vaihtoehto komission tänään tiistaina julkaisemassa toimepidepaketissa. Paketin kantava idea on kuitenkin ratkaista muoviongelma luomalla muovijätteelle eurooppalaiset markkinat.

Nykyisellään muovijätteen arvosta hyödynnetään kierrätyksen kautta komission mukaan vain viisi prosenttia. Loput arvosta häviää, kun muovia ajetaan kaatopaikoille tai jätteenpolttoon. Hukatun muovin arvo on 70–105 miljardia euroa vuodessa.

– Jos onnistumme luomaan hyvin toimivat markkinat muovijätteelle, se on iso saavutus, sanoi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen Ylen ja muutaman muun eurooppalaisen tiedotusvälineen yhteishaastattelussa.

Käytännössä markkinoita yritetään saada aikaan luomalla muoville eurooppalaiset laatuvaatimukset. Komissio haluaa, että vuoteen 2030 mennessä kaikki muovi olisi kierrätyskelpoista. Jo aiemmin on päätetty, että 55 prosenttia muovipakkausjätteestä pitää kierrättää vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi harkinnassa on kertakäyttöisten muovituotteiden kieltäminen. Esimerkiksi muovipussien kieltämisestä tai verottamisesta on saatu hyviä kokemuksia useista jäsenmaista.

Tähän saakka EU on pitkälti ulkoistanut jäteongelmansa ratkaisun Kiinalle, johon on viety liki puolet Euroopassa kerätystä muovijätteestä. Vuoden vaihteessa Kiina kuitenkin kielsi muovin tuonnin.

– Minun täytyy kiittää Kiinaa. On Kiinan näkökulmasta täysin ymmärrettävää olla tuomatta jätettä muista maista, Katainen sanoi.

Komissio selvittää myös muovin verottamista. Budjettikomissaari Günther Oettinger ehdotti viime viikolla, että eurooppalaisen muoviveron tuotto voitaisiin ohjata suoraan EU-budjettiin paikkaamaan Britannian eron aiheuttamaa vajetta.

Katainen kuitenkin jarruttelee verotusintoa. Eurooppalainen muovivero on kiehtova ajatus, mutta hän ei ole varma onko se teknisesti toteutettavissa.

– Pitää katsoa, ketä verotetaan ja missä vaiheessa prosessia. Verotetaanko raaka-aineena käytettävää öljyä vai tuotettua muovia tonneittain? Vai muovin käyttäjää? Se on varsin monimutkaista, Katainen sanoi.

EU-maat tuottavat vuosittain noin 26 miljoonaa tonnia muovijätettä, josta arviolta miljoona tonnia päätyy meriin. Mereen päätyvää määrää pyritään vähentämään rajoittamalla mikromuovien käyttöä kosmetiikassa.

Lisäksi komissio ehdottaa uutta lainsäädäntöä, jonka tarkoitus on parantaa satamien kykyä ottaa vastaan jätettä laivoilta ja veneistä. Lisää konkreettisia toimenpiteitä esimerkiksi verotuksen ja kieltojen suhteen on odotettavissa myöhemmin keväällä, kun muovia koskeva julkinen kuuleminen päättyy.