Ranskalaislehti: Subutex-lääkkeen laiton kauppa Suomessa mittavaa – Korvaushoidossa käytetään vain vähän, väärinkäyttö yleistä

Subutex-lääkkeen laittoman kaupan arvo on Le Monde -lehden mukaan Suomessa yli 50 miljoonaa euroa vuodessa. Lääke on yleinen huumekäytössä.

Buprenorfiini
Subutex-liuskoja.
Buprenorfiini eli kauppanimeltään Subutex on heroiinin korvaushoidossa käytettävä lääke. Lääkkeen väärinkäyttö on Suomessa yleistä.Yle

Suomi on heroiiniriippuvuuden korvaushoidossa käytettävän buprenorfiinin eli kauppanimeltään Subutexin laittoman maahantuonnin keskeinen kohde, kirjoittaa ranskalaislehti Le Monde (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa lääkkeen väärinkäyttö on yleistä. Korvaushoidoissa sitä käytetään vain vähän, sanoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Subutexin laittoman kaupan arvo on Suomessa yli 50 miljoonaa euroa vuodessa, Le Monde kirjoittaa viime viikolla julkaistussa jutussaan.

Koko Euroopassa laittoman Subutex-kaupan arvo on lehden mukaan vuosittain satoja miljoonia euroja. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan viime vuonna Euroopan poliisivirasto Europol takavarikoi 230 miljoonan euron arvosta väärinkäyttöön tarkoitettuja lääkkeitä ja dopingaineita.

Le Monde kuvaa Subutex-kauppaa lääkesalakuljetuksen "bestselleriksi", sillä heroiiniin verrattuna Subutex on kymmenen kertaa kannattavampi mustan pörssin kauppatavara.

Subutexia salakuljetetaan Suomeen eniten Ranskasta. Lääkepillerin arvo moninkertaistuu matkalla Pariisista Helsinkiin.

Kun lääkäri Ranskassa kirjoittaa reseptin Subutexista, asiakas maksaa lääkerasiasta apteekissa noin 17 euroa ja saa sairasvakuutuksesta takaisin 7 euroa. Ostohinnaksi jää siis kymmenen euroa.

Katukauppavälittäjä myy Subutex-rasian 15 eurolla ulkomaan markkinoijalle, joka kauppaa rasian 35 eurolla yli rajan ja kohti Suomea.

Suomen puolella lääkepakkauksesta nettoaa reippaasti. Helsingin päässä diileri voi Le Monden tietojen mukaan myydä rasian katukaupassa 70–240 euron hintaan.

Subutexin väärinkäyttö yleistä Suomessa

Suomessa Subutexia ei käytetä heroiinin korvaushoidossa enää paljon, mutta sen väärinkäyttö on yleistä, kertoi A-klinikka-yhtiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki tiistaina Ajantasan haastattelussa.

– Subutexin käyttö on merkittävää, se on tällä hetkillä suurin väärin käytetty opioidi Suomessa, Simojoki kertoi.

Ykköstuontimaa Ranskan lisäksi Subutexia tulee Simojoen mukaan laittomasti Suomeen myös muun muassa Englannista ja Ruotsista.

Jos ei arvioida lääkkeen aiheuttamaa riippuvuusriskiä, yksinään käytettynä Subutexin väärinkäytön terveydelliset riskit ovat kohtuullisia, Simojoki arvioi.

Suomessa vallitsee kuitenkin vahva sekakäyttämisen kulttuuri, minkä vuoksi väärinkäytön seuraukset voivat olla kuolettavat.

– Meillä on paljon valitettavia yliannoskuolemia, jotka johtuvat buprenorfiinin, alkoholin ja rauhoittavien yhteiskäytöstä.

Korvaushoidoissa käytetään Simojoen mukaan pääasiassa lääkkeen yhdistelmävalmistetta, koska se vähentää väärinkäyttöä ja hidastaa lääkkeen valumista katukauppaan.

Yhdistelmän käyttämisessä on pienemmät riskit kuin alkuperäisessä lääkkeessä, mutta väärinkäyttöön on kuitenkin mahdollisuus.

– Valitettavasti ei taida olla paljon sellaisia aineita, joita ei voisi väärinkäyttää tavalla tai toisella, sanoi Simojoki.