Sisällissotakävelyt nousivat suosioon Helsingissä

Oppaan mukaan osallistujat liikuttuvat sisällissodasta kertovalla kävelykierroksella kyyneliin asti ja innostuvat kertomaan vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan kuulemiaan tarinoita.

Kuva: Yle arkisto

Vuoden pyörineille kierroksille on osallistunut jo yli 2000 ihmistä. Suosio on yllättänyt järjestäjänkin.

– En uskonut, että kierroksesta tulisi myös kaupallisesti menestys, mutta sellainen siitä on tullut, kertoo kierroksen suunnitellut myyntijohtaja ja historioitsija Mikael Penttilä Green Cap Tours Oy:stä.

Suuri osa osallistujista on ollut Helsingistä ja Uudeltamaalta. Myös erilaiset yhteisöt, järjestöt ja yritykset ovat varanneet kierroksia.

– Vanhemmat ihmiset kertovat tulleensa verestämään omia muistikuvia asiasta ja nuoremmat ovat kiinnostuneet kuulemaan tapahtumista, joista he eivät tiedä juuri mitään.

Vankileirin tapahtumat koskettavat eniten

Kierros lähtee liikkeelle Mannerheimin patsaalta, vaikka Mannerheimilla ja valkoisella armeijalla ei ole juuri mitään tekemistä Helsingin valtauksen kanssa.

– Aloituspaikka on symbolinen. Helsingin valtauksesta vastasi kokonaan Saksan Itämeren divisioona, kertoo Penttilä.

Mannerheiminpatsaalta kävellään lähellä sijaitsevalle Turun kasarmille, joka tunnetaan nykyään paremmin entisenä linja-autoasemana. Sieltä edetään Eerikinkadun ja Yrjönkadun kulmaan, missä sisällissodan kannalta keskeinen henkilö Maiju Lassila jäi kiinni Helsingin valtauksen aikana.

Sen jälkeen tutustutaan Vanhassa kirkkopuistossa valkoisten ja saksalaisten sotilaiden hautoihin. Muita kierroksen pysähtymispaikkoja ovat Johanneksen kirkko, Smolna, Kauppatori ja Senaatintori.

– Eniten ihmiset tuntuvat herkistyvän kuuntelemaan Smolnan edessä ja Kauppatorilla, kun puhutaan Suomenlinnan vankileireistä. Se tuntuu ihmisiä kovasti kiinnostavan.

Kierroksen paikat on valittu historiallisen merkityksellisyyden lisäksi osittain logistisista syistä, sillä se pitää voida kävellä läpi noin puolessatoista tunnissa ja matka ei saa olla liian pitkä.

– Etelä-Helsingissä, Siltasaaressa ja Hakaniemessä olisi myös kiinnostavia paikkoja työläiskorteleissa, mutta kierros täytyy pitää kompaktina, 3-4 kilometrin mittaisena.

Punaisten valeteloituksissa uhattiin avantoon pudottamisella

Kerrontaotteeltaan kierros pyrkii Penttilän mukaan olemaan mahdollisimman neutraali, mutta vaikeistakaan asioista ei vaieta.

– Palaute on ollut sellaista, että kierros nostaa tasapuolisesti kaikilta puolilta historiaa. Kerromme esimerkiksi sekä punaisesta että valkoisesta terrorista.

Penttilä kertoo, että osallistujat innostuvat kierroksilla kertomaan myös omia tarinoitaan tapahtumista. Eräällä kierroksella vanha rouva oli vetänyt hihasta ja sanonut, että hänen isänsä kertoi nähneensä koko elämänsä ajan painajaisia valeteloituksista.

– Kyse oli punaisten Helsingissä järjestämistä valeteloituksista. Vietiin ihmisiä putkasta avannon viereen ja sanottiin että pudotetaan avantoon, mutta ei välttämättä pudotettukaan.