Kissatalo on kiireisen remontin tarpeessa Vaasassa – joukkorahoituskampanja käynnistyi lupaavasti

Vapaaehtoisvoimin toimiva Kissatalo kaipaa pikaista remonttia tai jopa kokonaan uusia tiloja.

eläinsuojelu
Pikkuinen kissanpoika Herne on utelias kaveri.
Herne-kissakin on Vaasan kissatalon kasvatteja.Jussi Laine/Yle

Vaasan kissatalo (siirryt toiseen palveluun) on toiminut vuodesta 1996 lähtien Palosaarella sijaitsevassa vanhassa omakotitalossa.

Reilun 20 vuoden toiminnan jälkeen Vaasan kodittomien kissojen ystävät ry:ssä on nyt havahduttu siihen, että kaupungilta vuokralla oleva puutalo on remontin tarpeessa. Tai, talon remonttitarve on ollut tiedossa jo pitkään, mutta nyt rakennus toiminnassa mukana olevien vapaaehtoisten mukaan kirjaimellisesti ”lahoaa käyttäjiensä alta”.

– Talon kunto on rapistunut siihen pisteeseen, että se on aikapommi. Varsinkin talvet pelottaa, miten talo pysyy pystyssä ja toimii, sanoo Vaasan kodittomien kissojen ystävät ry:n puheenjohtaja Kirsti Koivula

Koivulan mukaan esimerkiksi talon vesiputket ovat huonossa kunnossa ja lämmityksen kanssa on ongelmia.

– Se joko toimii tai ei toimi, Koivula sanoo.

Lahjoitusvaroilla selvitty

Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys on selvinnyt kuluneista vuosista taloudellisesti siinä ja siinä. Lahjoituksia toiminnan tukemiseksi on saatu joskus yrityksiltä ja joskus yksityisiltä.

– Aina on selvitty jollain konstilla. Onko me sitten pidetty enemmän myyjäisiä vai saatu jostain lahjoituksia. Pää on pinnalla pysynyt kuitenkin, Koivula sanoo.

Vaasan kaupungilta yhdistys on saanut useana vuonna yhdistystoiminnan tukemiseksi 1500 euroa.

– Kolmessa kuukaudessa se maksetaan kaupungille takaisin vuokrana.

Vaasan kaupungilta ei vanhan talon remontoimiseen ja odottavaan putkiremonttiin uskalleta odottaa rahoitusta ainakaan lähiaikoina, vaikka kaupungin kanssa remonttitarpeista onkin keskusteltu eikä lopullisia päätöksiä Kirsti Koivulan mukaan ole vielä tehty.

Tavoitteena uusi Kissatalo

Kissatalon remonttiin tai jopa uuden Kissatalon hankkimiseen haetaan nyt rahoitusta joukkorahoituskampanjalla.

Viime sunnuntaina netissä avattu joukkorahoituskampanja on lähtenyt lupaavasti käyntiin, sillä Mesenaatti-sivustolla on lahjoituksia Kissatalolle tehty jo yli 5000 euron minimitavoitteen.

Summalla voidaan hoitaa Kissatalon kiireellisimmät korjaustarpeet.

Jos lahjoitussumma nousee toimintaa pyörittävän yhdistyksen tavoitteeseen eli 50 000 euroon, haaveissa siintävät jo kokonaan uudet tilat toiminnalle.

– Mehän olemme etsineet kohdetta jo vuosikausia. Parasta olisi, jos kaupungista tai korkeintaan 5 kilometrin säteeltä löytyisi uusi kiinteistö, joka voitaisiin kunnostaa Kissatalon käyttöön, Koivula sanoo.

Vaasan kissatalossa on tällä hetkellä noin 150 kotia kaipaavaa asukasta. Vuosittain uuden kodin löytää sen kautta kolmisensataa kissaa.