New York Times: Trumpin ex-strategi Bannon todistamaan Venäjä-tutkinnassa

Lehden mukaan Venäjä-tutkintaa johtava Robert Mueller on kutsunut Steve Bannonin suuren valamiehistön eteen. Tiistaina Bannonia kuuli kongressin tiedustelukomitea.

Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta
Steve Bannon
Steve Bannon.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen strateginen neuvonantaja Steve Bannon on kutsuttu todistamaan suuren valamiehistön eteen.

New York Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksiä tutkiva Robert Mueller kutsui Bannonin viime viikolla. Lehdelle asiasta kertoo nimettömänä pysyttelevä lähde, jolla on "ensi käden tietoa asiasta".

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Mueller kutsuu Trumpin sisäpiiriin kuuluneen henkilöön suuren valamiehistön kuultavaksi. New York Timesin lähteen mukaan kyseessä voi olla neuvottelutaktinen liike, jolla Mueller pyrkii saamaan Bannonin tutkijoidensa kuultavaksi. Silloin Bannon voisi välttyä valamiehistön eteen asettumiselta.

Kutsu todistamaan voi viitata myös siihen, ettei Bannonia itseään epäillä. New York Timesin mukaan oikeusministeriö sallii tutkinnan kohteiden kutsumisen todistamaan vain harvoin.

Välit Trumpiin tulehtuivat

Tiistaina Bannon oli kuultavana Yhdysvaltain kongressin tiedustelukomiteassa, joka tutkii myös Trumpin vaalikampanjan yhteyksiä Venäjälle. Häntä kuultiin suljetuin ovin. Myöskään suuren valamiehistön istunnot eivät ole julkisia.

Bannon erotettiin presidentinhallinnosta viime elokuussa. Trumpin ja Bannonin tulehtuneet välit nousivat julkisuuteen tammikuun alussa paljastuskirjan myötä.

Trump on kiistänyt kampanjansa vehkeilleen Venäjän kanssa, ja Venäjä on kiistänyt sotkeutuneensa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Lue lisää:

Trumpin kampanjaa tutkii nyt suuri valamiehistö – Tästä on kyse

Trump yllättyi vaalivoitostaan eikä halunnut Valkoiseen taloon – Uuden paljastuskirjan 5 tärkeintä väitettä

Trumpin presidenttikampanjan väitetyt Venäjä-yhteydet puhuttavat – Kuka tutkii, mitä ja keitä?

Lähteet: Reuters, AP, AFP