Miljardöörin matka pääministerinä takkuaa Tšekissä: hallitus kaatui alta ja petossyyte uhkaa

"Tšekin Trump" voitti lokakuun vaalit heittämällä, mutta hallituskumppanin löytäminen on ollut toistaiseksi mahdotonta.

Tshekki
Tšekin pääministeri Andrej Babis parlamentissa puhelin korvallaan.
Tšekin pääministeri Andrej Babis osallistui 16. tammikuuta parlamentin istuntoon, jossa äänestettiin hänen hallituksensa luottamuksesta.Martin Divisek / EPA

Tšekin tuore hallitus kaatui tiistaina parlamentin luottamusäänestyksessä. Parlamentti äänesti pääministeri Andrej Babišin muodostaman vähemmistöhallituksen nurin äänin 117–78. Hallitukseen luotti siis vain pääministerin oma puolue.

Tšekin presidentti Miloš Zeman on aikonut antaa Babišille uuden mahdollisuuden yrittää muodostaa hallitus. Zemanin omakin asema on vaakalaudalla, sillä Tšekki äänestää presidentinvaalien toisella kierroksella tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Zeman sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä.

Babišin johtama ANO-puolue oli Tšekin lokakuisten parlamenttivaalien selvä voittaja lähes 30 prosentilla äänistä, mutta ei saanut muita puolueita mukaan enemmistöhallitusta varten. Monet puolueet ovat ilmaisseet voivansa lähteä ANO:n kanssa hallitukseen, jos Babiš ei ole pääministerinä.

Petossyyte EU-tuista

Hallitushuolien lisäksi Babišia painavat petosepäilyt. Miljardöörin epäillään vuonna 2007 siirrelleen omistuksiaan saadakseen pk-yrityksille tarkoitettua tukea pääosin EU:n varoista. Babiš olisi hyötynyt epäillystä petoksesta kaksi miljoonaa euroa.

Babišia, hänen perheenjäseniään ja yrityksensä työntekijöitä vastaan nostettiin syytteet ennen vaaleja, mutta Babiš sai syytesuojan tultuaan valituksi parlamenttiin. Babiš on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Poliisi on pyytänyt syytesuojaa poistettavaksi, ja myös parlamentin komitea suositteli sitä tiistaina. Parlamentin odotetaan äänestävän asiasta lähipäivinä.

Nykyisen Slovakian alueelta kotoisin oleva Babiš on maan toiseksi rikkain ihminen. "Tšekin Trumpiksikin" kutsutun miehen vaalivoitto tuli korruptiota, EU:ta ja maahanmuuttoa kritisoineella kampanjalla.

Lue lisää:

EU-kriittinen presidentti sai voiton Tšekin presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella – Vaalit ratkeavat tammikuun lopulla

Prahan kevät toi hetkeksi toivon vapaudesta – Nyky-Tšekki ei vuoden 1968 uudistajia juuri muistele

Tšekin Trumpiksi nimetty Babis ei halua kommunisteja ja äärioikeistoa hallitukseen

Lähteet: Reuters, AP, AFP