1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin terveystarkastus: "Erittäin terve, energinen ja terävä"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin henkinen ja fyysinen terveydentila vaikuttaa miltei kadehdittavalta, vaikka pientä sapiskaa hän saakin hienoisesta ylipainostaan ja ruokavaliostaan.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump.
Presidentti Donald Trump antoi Moorelle täyden tukensa vaalikampanjan aikana.Michael Reynolds / EPA

Valkoinen talo on julkistanut presidentti Donald Trumpin taannoisen terveystutkimuksen tulokset.

Valkoisen talon lääkäri Ronny Jackson kertoi tiistai-iltana Suomen aikaa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että presidentti Donald Trumpin terveydentila on yleisesti ottaen erinomainen.

Terveystarkastuksesta selviää, että 71-vuotiaan presidentin verenpaine on 122/74, hän syö kolesterilääkettä ja hiusten lähtöä ehkäisevää lääkettä sekä käyttää toisinaan unilääkettä pitkillä työmatkoilla. Presidentti on tunnetusti vähäuninen ja lääkäri Jacksonin mukaan hän nukkuu vain 4-5 tuntia yössä.

Lääkärin mukaan on hyvin mahdollista, että Trump saa presidenttikautensa päätökseen ilman terveysongelmia. Jackson kuitenkin toteaa, että presidentin kannattaisi siirtyä vähärasvaiseen ruokavalioon ja pudottaa painoa 5-7 kiloa.

Ei muistisairauksia

Presidentti Trumpille tehtiin myös kognitiivinen testi, josta hän sai täydet pisteet 30/30. Testissä mitattiin muun muassa muistia ja ongelmanratkaisukykyä.

Jacksonin mukaan testaus ei osoittanut merkkejä Alzheimerin taudista tai muista sairauksista. Kohuun Trumpin puheen sammaltamisesta lääkäri totesi, että hän on määrännyt Trumpille lääkityksen, joka aiheutti sammaltamisen tai suun kuivumisen kaltaisia oireita.

Valkoinen talo ilmoitti aiemmin, ettei presidentin psyykkistä tilaa testata, mutta Trump oli halunnut testin, jotta epäilykset hänen psyykkisestä terveydestään saisivat pisteen.

– Hän on erittäin terve ja läpäisi erittäin hyvin testin, lääkäri Jackson iloitsi.

Energiaa ja hyvät geenit

Jacksonin mukaan Trumpilla on runsaasti energiaa ja kestävyyttä ja hänellä on myös ”uskomattoman” hyvät geenit .

– Hän on erittäin terävä ja sopiva tehtäväänsä, lääkäri totesi.

Jackson uskoo, että Trumpin hyvä terveydentila johtuu myös siitä, ettei hän ole koskaan pitänyt alkoholinkäytöstä tai savukkeiden sauhuttelusta.

Trumpille tehtiin terveystarkastus viime perjantaina Washingtonin lähellä sijaitsevassa Walter Reedin sotilassairaalassa. Tarkastuksen teki Valkoisen talon oma lääkäriyksikkö lääkäri Ronny Jacksonin johdolla.

Kyseessä oli Trumpin presidenttikauden ensimmäinen terveystarkastus.

Lue myös: Trumpille tehdään presidenttikauden ensimmäinen terveystarkastus – henkistä tilaa ei arvioida

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi