1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paavit

Paavi tapasi pedofiilipappien uhreja Chilessä

Paavi Franciscus on ilmoittanut tuntevansa surua ja häpeää katolista kirkkoa ravistelevasta hyväksikäyttöskandaalista. Osa chileläisistä haluaa paavilta kovempia otteita rikoksiin syyllistyneiden pappien tuomitsemiseksi.

paavit
Paavi vilkuttaa paavimobiilinsa ikkunasta.
Paavi Francisus on Chilessä kolmipäiväisellä vierailulla. 16.1. 2018 Santiago, Chile.Epa-Efe/Javier Valdes Larrondo

Paavi Franciscus on tavannut seksuaalisen hyväksikäytön uhreja matkallaan Chilessä, kertoo Vatikaani.

Paavin tiedottaja Greg Burke kertoo, että paavi on tavannut pienen ryhmän henkilöitä, jotka ovat lapsena joutuneet katolisen kirkon pappien seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tapaaminen järjestettiin tiistaina Vatikaanin suurlähetystössä, Santiagossa.

Tiedottaja ei kerro tapaamisen sisällöstä julkisuuteen.

– Kukaan muu ei ollut paikalla. Vain paavi ja uhrit. Näin uhrit voivat puhua kärsimyksistään paavi Franciscukselle, joka kuunteli heitä ja rukoili ja itki heidän kanssaan, Burke sanoi uutistoimisto Reutersille.

Eilen tiistaina vierailulle Chileen saapunut paavi ilmoitti tuntevansa surua ja häpeää hyväksikäyttöskandaalista, joka on ravistellut Chilen katolista kirkkoa. Paavi myös pyysi pappien uhreilta anteeksi.

Protesteja paavia vastaan

Paavin vierailun edellä protestoijat ovat hyökänneet Chilessä kahdeksaan kirkkoon. Lisäksi pääkaupungissa Santiagossa paavia vastassa oli riemuitsevan väkijoukon keskellä myös mielenosoittajia, jotka pitelivät mustia ilmapalloja ja kylttejä.

Joukossa oli hyväksikäytön uhreja, mutta myös katolisen kirkon toimintaa arvostelevia ihmisiä. Mielenosoittajat vaativat paavia lopettamaan pedofiilipappien tukijoiden suojeleminen ja heidän kanssaan veljeileminen.

Chileläisten raivon kohteena on etenkin piispa Juan Barros, jonka paavi nimitti vuonna 2015 johtamaan pientä katolista hiippakuntaa Chilessä. Barrosin on kerrottu suojelleen oppi-isäänsä, isä Fernando Karadimaa, joka puolestaan syyllistyi Vatikaanin tutkinnan perusteella useiden poikien hyväksikäyttöön vuosien ajan.

– Täällä Chilessä on piispoja, jotka ovat tai heidän pitäisi olla vankilassa. Ainakin heidät tulisi erottaa virastaan. Paavi tietää tämän, mutta ei tee mitään, koska on pelkuri, kertoi yksi Santiagon mielenosoituksiin osallistunut hyväksikäytön uhri.

Osa protestoijsta uskoo, että paavi suojelee seksuaalirikoksiin syyllistyneitä pappeja.

– Rikollispappien johtajana paavi on vastuussa. Hänen pitäisi saattaa rikolliset oikeuden eteen ja kohdella heitä kuin ketä tahansa tavallista ihmistä. Sitä vastoin hän suojelee ja piilottelee heitä, totesi yksi mielenosoittajista.

Paavi myönsi viime syksynä, että katolinen kirkko reagoi alun perin aivan liian hitaasti hyväksikäyttötapauksiin. Paavi myös toisti aiemmat lupauksensa siitä, että lasten hyväksikäyttöön syyllistyneet papit joutuvat vastuuseen toimistaan, eivätkä tule saamaan paavilta armahdusta.

Katolista kirkkoa on arvosteltu hitaasta toiminnasta hyväksikäyttötapausten suhteen. Vatikaanin valtiossa lasten hyväksikäytöstä tehtiin rikos vasta vuonna 2013, silloinkin Paavi Franciscuksen aloitteesta.

Jutun viimeistä kappaletta täsmennetty klo 15.44.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi