Pohjois-Koreaa koskeva kokous haluaa tiukempia pakotteita

Yhdysvaltain liittolaiset kannattavat tiukempia ja laajempia pakotteita, jotka toimisivat YK:n turvallisuusneuvoston asettamien pakotteiden lisänä.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korea testasi ohjusta 30.11.2017.
Pohjois-Korea laukaisi marraskuussa 2017 mannertenvälisen ballistisen ohjuksen.KCNA / EPA

Yhdysvallat ja sen 19 tärkeintä liittolaisvaltiota ovat sitä mieltä, että kansainvälisen yhteisön on painostettava aiempaa tiukemmin Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan.

Kanadassa järjestettyyn kansainväliseen kokoukseen osallistuneet maat sanoivat tiedotteessaan, että ne harkitsevat ja valmistautuvat ottamaan käyttöön omat pakotteensa ja diplomaattiset toimenpiteensä Pohjois-Koreaa vastaan.

Pakotteet olisivat tiukemmat ja laajemmat, ja ne toimisivat YK:n turvallisuusneuvoston päättämien pakotteiden lisänä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ankarammat pakotteet koskisivat etenkin Pohjois-Koreaan meriteitse tapahtuvan liikenteen rajoittamista. Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan lailliseen merenkulkuun ei kuitenkaan haluta puuttua.

Tapaamiseen osallistuneet maat lupasivat samalla tukea Koreoiden vuoropuhelua, jonka toivotaan johtavan jännitteiden lieventymiseen Korean niemimaalla. Samalla osanottajat kehottivat myös Kiinaa ja Venäjää ottamaan kunnolla käyttöön YK:n asettamat pakotteet.

Yhdysvaltojen ja Kanadan isännöimä yksipäiväinen kokous järjestettiin tiistaina Vancouverissa. Kiina ja Venäjä ovat arvostelleet tapaamisen järjestämistä.

Aiheesta muualla:

Korean War allies consider further sanctions against North Korea (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, AFP