1. yle.fi
  2. Uutiset

Teräsyhtiö Outokumpu vaihtoi kalkintoimittajansa – iso investointi Tornion Röyttään

Outokummun Tornion tehtaat käyttää poltettua kalkkia noin 150 000 tonnia vuosittain. Terästehtaan kanssa tehty sopimus vahvistaa uuden kalkintoimittajan jalansijaa Suomessa.

teollisuus
SMA Mineral Oy Röyttän tehdas.
SMA Mineralin kalkkitehdas on valmistunut Tornion Röyttään vuonna 2002.Heidi Hannukainen / Yle

Outokummun Tornion tehtaat on vaihtanut poltetun kalkin toimittajansa kilpailutuksen jälkeen. Kalkin toimittajana aloitti vuodenvaihteessa belgialainen Lhoist, joka on maailmalaajuisesti toimiva poltetun kalkin ja dolomiitin sekä mineraalien valmistaja.

Muutos tarkoittaa sitä, että jatkossa Outokummun käyttämä kalkki tuodaan laivalla Belgiasta Tornioon Röyttän satamaan. Aiemmin terässulaton tarvitsema kalkki tuli ruotsalaiselta SMA Mineralsilta, joka toimitti sen pääosin Gotlannista.

– Tuotettavien teräslajien lajijakauma on muuttunut Tornion terässulatolla. Uusi tuotantolajijakauma edellyttää kalkilta vähän erilaisia ominaisuuksia ja tämä on johtanut tähän muutokseen, perustelee Outokummun terässulaton johtaja Teijo Södervall.

Lhoistilla on yli 100 toimipistettä ja se toimii yli 25 eri maassa. Suomessa sen asiakkaita ovat metsä-, teräs- ja kaivosteollisuus sekä voimalaitokset savukaasujen puhdistuksen osalta.

Se hakee parhaillaan Pohjois-Suomen alueelle koordinaattoria, joka vastaa laivausten logistiikasta ja asiakassuhteista pohjoisessa. Tällä hetkellä yhtiöllä on vastaava koordinaattori Etelä-Suomessa, jossa Lhoistin tuotteita laivataan Kotkaan.

Investoinnin suuruutta ei kerrota

Belgialaisyhtiö tekee Tornioon ison investoinnin, mutta kumpikaan osapuoli ei kommentoi tarkemmin sopimuksen suuruutta tai kestoa.

Lhoistin Suomen myyntipäällikkö Ilkka Penttilä kuvailee, että sopimus on yhtiölle merkittävä. Yhtiö rakentaa Röyttään kuusi noin 50 metriä korkeaa kalkkisiiloa sekä purkulaitteiston laivoilta siiloille.

Alueen rakentaminen alkaa ensi viikolla ja siilot valmistuvat ensi syksynä, jolloin raaka-aine voidaan laivata Tornioon.

– Siihen asti kalkki laivataan Kemin satamaan, josta se kuljetetaan rekoilla Outokummulle. Kun varastointialue valmistuu, tulee Röyttään jatkossa noin yksi kalkkilaiva viikossa, kertoo Södervall.

Outokummun Tornion tehtaat käyttää poltettua kalkkia noin 150 000 tonnia vuosittain. Teräksen valmistuksessa kalkkia käytetään poistamaan epäpuhtauksia prosessin eri vaiheissa.

Röyttän kalkkitehdas jatkaa entisellään

Outokummun päätös on ollut isku ruotsalaiselle SMA Mineralsille, jonka kalkkitehdas valmistui vuonna 2002 aivan Outokummun tehdasalueen kupeeseen.

Outokummun Tornion tehtaat on ollut SMA Mineralsin suurin asiakas. Yhtiön tuotanto- ja aluepäällikkö Mikael Nuoriaho vakuuttaa, että SMA Mineralsin toiminta jatkuu Torniossa entisellään.

SMA Mineralsilla on Torniossa myös kalkkikaivos, mutta kaivoksen tuotanto on mennyt muualle eikä Outokummun tarpeisiin. Yhtiö työllistää Torniossa yhteensä 15 ihmistä.

Yhtiö täydensi Röyttän kalkkitehdasta vuonna 2005, jolloin se rakensi hydraattilaitoksen ja aloitti sammutetun kalkin tuotannon Torniossa. Ne palvelevat pääasiassa kaivos- ja selluteollisuutta.

Lue seuraavaksi