Teinipoikien oikeudenkäynti käsitellään suljetuin ovin – asiakirjat salataan 60 vuodeksi

15- ja 16-vuotiaita poikia syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta

rikoksen valmistelu
Oikeustalo
Milla Vahtila / Yle

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään käsittely, jossa kahta teinipoikaa syytetään törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Käräjäoikeus päätti heti oikeudenkäynnin aluksi, että asia käsitellään kokonaan suljetuin ovin. Käsittelyn ja oikeudenkäyntiaineiston salaamista vaativat kaikki asianosaiset.

Käräjäoikeus määräsikin salassapidettäväksi myös oikeudenkäyntiasiakirjat, kuten esitutkintapöytäkirjan, haastehakemuksen, kirjalliset todisteet ja suullisen käsittelyn tallenteet 60 vuodeksi. Tuomion julkisuudesta päätetään myöhemmin.

– Kyseessä on rikosasia, jossa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja henkilöiden terveydentilasta. Tietojen julkiseksi tuleminen aiheuttaisi todennäköisesti haittaa, käräjäoikeuden tuomari perusteli.

Syyttäjä haluaisi tuomion julkiseksi

Jutusta on toistaiseksi kerrottu vain vähän julkisuuteen. Ilta-Sanomien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) epäillyn väkivaltarikoksen valmistelun aiotut kohteet olisivat olleet syytetyn 16-vuotiaan pojan äiti ja isäpuoli. Kyseessä voi olla murhan, tapon, surman tai törkeän pahoinpitelyn valmistelu.

– Asianomistaja katsoo vastaajan huoltajana, että julkinen käsittely voisi myös haitata alaikäisen vastaajan tulevaisuutta. Katsomme, että tuomiokin tulisi määrätä kokonaan salassapidettäväksi 60 vuodeksi, asianomistajia edustava Heikki Miettinen sanoi.

Myös syytetyt olivat samalla kannalla.

– Yhdymme asianomistajien pyyntöön, jutussa käsitellään terveydentilaan ja sosiaalihuoltoon liittyviä seikkoja ja jutussa on alle 18-vuotias vastaaja. Näkemyksemme mukaan asiaan ei liity sellaista yleistä etua, että asia tulisi käsitellä julkisesti, harmaaseen huppariin pukeutuneen 15-vuotiaan syytetyn asianajaja Jussi Haara kertoi. ´

– Esitämme täysin identtisen pyynnön, 16-vuotiaan avustaja Aleksi Ojanen sanoi.

Syyttäjä ei vastustanut salaamista muutoin, mutta toivoi, että tuomio annettaisiin julkisena.

– Syyttäjä tietenkin toivoo aina tällaisissa varsinkin uusissa ja harvinaisissa nimikkeissä tuomion julkisuutta, että sitä voisi tulevaisuudessakin hyödyntää. Ymmärrän toki, että tuomion julkisuus syö toisaalta käsittelyn salaisuutta, syyttäjä Elina Hyppönen kertoi STT:lle.

_Juttua päivitetty kello 11:58. Lisätty viittaus Ilta-Sanomien tietoihin. _