Finavia suunnittelee uusia investointeja Lapin lentokentille

Lapin lentomatkustajien määrä harppasi viime vuonna parikymmentä prosenttia.

lentokentät
TUI-lentoyhtiön Boeing 737-800 -kone Kittilän lentokentällä.
Kittilään on tullut aiempaa enemmän kansainvälisiä charter-lentoja.Frank Sorge / imago / AOP

Lentokenttiä operoiva Finavia suunnittelee uusia investointeja Lapin lentokentille. Syynä ovat Lapin kasvaneet lentomatkustajamäärät.

Yhtiö valmistelee parhaillaan Lapin kenttien kehitysohjelmaa, ja kevään aikana varmistuu, mihin investoinnit kohdistetaan.

– Varmaan tässä kevään aikana tulee enemmän ja tarkennettua tietoa. Katsomme tarvekarttaa kaikilla kentillä. Missä volyymien kasvu on suurinta, siellä on suurin tarve investoinneille, Finavian lentoasemaverkostosta vastaava johtaja Joni Sundelin sanoo.

Lapin lentokenttien matkailijamäärät kasvoivat huimasti viime vuonna. Rovaniemen lentokentän matkustajamäärä harppasi liki parikymmentä prosenttia. Kansainvälisten reitti- ja tilauslentojen matkustajamäärä kasvoi Rovaniemellä viime vuonna hurjat 37 prosenttia.

Yhä enemmän suoria kansainvälisiä lentoja

Kittilässä lentomatkustajien määrä kasvoi yli 26 prosenttia. Ulkomailta tulleiden suorien lentojen, chartereiden ja reittilentojen, matkustajamäärä kasvoi Kittilässä jopa 30 prosenttia.

Sundelin ei suostu vielä ottamaan kantaa siihen, mille kentälle investoinnit kohdistetaan. Rovaniemi näyttäisi tilastojen valossa olevan yksi investointikohde, ja myös Kittilä on häneen mukaansa yksi harkittavista.

– Kittilän on yksi näistä, jotka ovat kehitysohjelman piirissä, Sundelin sanoo.

Myös Kemi-Tornio kentällä matkustajamäärä nousi huimat 70 prosenttia, mutta siihen vaikutti osin Oulun lentokentän kiitotieremontti.

Pohjoisen kenttiin Finavia laskee myös Kuusamon, mutta siellä ei Sundelinin mukaan tällä hetkellä ole tarvetta muutoksiin.