Kysy sisällissodasta! Näin asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin

Vuoden 1918 verisissä tapahtumissa riittää vieläkin paljon purtavaa.

Suomen sisällissota
Vasemmalla nuoria punakaartilaisia Tampereella, oikealla valkokaartilaisia Melinin komppaniasta.
Vasemmalla nuoria punakaartilaisia Tampereella, oikealla valkokaartilaisia Melinin komppaniasta.Yle yhdistänyt kaksi Vapriikin kuva-arkiston valokuvaa

Sata vuotta sitten, tammikuun 27. päivä alkoi sisällissota. Eteläinen Suomi siirtyi punaiseen komentoon. Vuoden 1918 taisteluissa, terrorin uhreina ja sodan jälkeisillä vankileireillä kuoli lähes 40 000 ihmistä.

Mitä haluaisit tietää sisällissodan tapahtumista?

Yleisö sai kysyä vuoden 1918 tapahtumista suoraan asiantuntijoilta Ylen verkkokeskustelussa. Vastaajina olivat filosofian tohtorit Sami Suodenjoki ja Marko Tikka Tampereen yliopiston historian oppiaineesta. Molemmat ovat tutkineet vuoteen 1918 liittyviä asioita ja ovat olleet kirjoittamassa mm. Sisällisodan pikkujättiläinen -kirjaa.

Torstaina käydyn verkkokeskustelun toimittivat Jari Hakkarainen ja Petra Ketonen. Yleisö esitti kysymyksiä tämän artikkelin alalaidassa oikealla palstalla, ja asiantuntijat vastasivat valikoituihin kysymyksiin vasemmalla palstalla. Kaikkiin kysymyksiin ei ehditty tai voitu vastata.

Ylen Elävä Arkisto on koonnut vuoden 1918 tapahtumista laajan lukupaketin ja Yle Uutisten sivulla julkaistut jutut Suomen sisällissodasta löytyvät täältä.

Juttua päivitetty kello 13.10: Aikamuotoa muutettu verkkokeskustelun sulkeuduttua

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.