Hintakilpailu on alkanut laskea lääkärikäyntien taksoja: yksityiselle lääkärille pääsee lähes julkisen hinnalla

Yksityisten lääkäriketjujen hintakilpailu on painanut käyntimaksut jo lähelle kunnallisia terveyskeskusmaksuja.

yksityinen terveydenhuolto
Sairaanhoitaja Teija Hietala valmistelee PerusTerveyden potilasta lääkärin vastaanotolle.
Sairaanhoitaja Teija Hietala valmistelee PerusTerveyden potilasta lääkärin vastaanotolle.Paulus Markkula / Yle

Yksityisissä lääkäripalveluissa on alkanut raju hintakilpailu alalle tulleiden uusien yritysten saattelemana.

Tyypilliset yksityislääkäriasemien hinnat 20 minuutin perusvastaanotolle liikkuvat noin 80 euron hintatasossa, ilmenee netin Lääkärihinta.fi -vertailusivustolta.

Yksittäisiä hintakilpailuun pyrkiviä yrityksiä on kuitenkin työntymässä markkinoille. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa palveleva Doctagon mainostaa 40 euron omavastuuhintaa yleislääkärin perusvastaanotolle.

Myös oululainen lääkäriketju Perusterveys on laittanut oman lusikkansa hintasoppaan: hintakilpailu on pudottanut halvimman yksityislääkärissä käynnin jo lähelle kunnallista terveyskeskusmaksua.

Perusterveyden toimitusjohtaja Simo Lohi vakuuttaa, että lääkäriajan 33 euron perushinnasta huolimatta toiminta on kannattavaa, kun yhtiö ja hoitohenkilökunta keskittyvät vain olennaiseen.

– Halvan taksan mahdollistaa se, että hoitajat valmistelevat lääkärin vastaanotot ja lääkäri tekee vain koulutustaan vastaavaa potilastyötä.

Uutta toimintamallia tukevat niukaksi mitoitetut ja säästäväisesti kalustetut vastaanottotilat. Esimerkiksi aula- ja käytävätiloja on karsittu. Niitä ei Lohen mukaan tarvitse, kun jonoja ei pääse syntymään.

Hintakilpailu kovenee

Hintakilpailu ja halvat yleislääkärin vastaanotot yleistyvät Suomessa, uskoo toiminnanjohtaja Ismo Partanen lääkäripalvelualan etujärjestöstä.

Lääkäripalveluyritykset ry:ssä on jäseninä kaiken kokoisia yrityksiä, suurimmista pienimpiin.

– Hintakilpailu lisääntyy, kuten muillakin aloilla. Esimerkiksi lentoliikenteessä Ryanair alkoi hinnoitella joustavasti osan lentokoneen paikoista todella halvaksi, ja se mullisti alan.

stetoskooppi
AOP

Partanen uskoo myös suurten lääkäritalojen kehittävän hinnoitteluaan viimeistään sote-uudistuksessa. Hänen mukaansa potilasvastuusta maksettava kiinteä sote-korvaus lääkäriasemalle kannustaa kehittämään palveluvalikoimaan myös keveitä perusvastaanottoja.

"Vanhat toimintamallit jäykkiä ja kalliita"

Simo Lohi katsoo, että suurissa lääkäritaloissa hintoja nostaa vanha toimintamalli, jossa potilastyöstä vastaavat ammatinharjoittajina toimivat erikoislääkärit. Perusterveys toimii työsuhteisilla lääkäreillä. Julkisella puolella korostuu Lohen mukaan organisaation jäykkyys ja hierarkkisuus.

Eräs valttikortti Lohen mukaan on tehokkaasti toimiva tietojärjestelmä. Julkisella puolella johtavana leukakirurgina palvellessaan Lohi kertoo turhautuneensa juuri tietojärjestelmien kulmikkuuteen.

Hoitajat joutuivat kirjaamaan potilastietoja jopa viiteen eri tietojärjestelmään.

Simo Lohi

– Hoitajat joutuivat kirjaamaan potilastietoja jopa viiteen eri tietojärjestelmään. Sairaanhoitopiirissä kymmenen hoitajan työpanos kului pelkästään peruutettujen hoito- ja toimenpideaikojen siirtelyyn.

Perusterveydessä potilaat hoitavat ajanvarausasiat pääsääntöisesti netissä itse.

Yhtiö tavoittelee reipasta laajentumista. Se on avaamassa toimipistettä Espooseen ja toimii jo Helsingissä ja Vantaalla sijaitsevissa kauppakeskuksissa.

Lääkäriliitto toivoo laatukilpailua

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kommentoi hintakilpailua maltillisesti. Hän muistuttaa, että Lääkäriliiton suositustaksoista jouduttiin luopumaan vuosia sitten kilpailuviranomaisten vaatimuksesta. Nykyisin alalle kaivattaisiin hänestä hintakilpailun sijaan mieluummin laatukilpailua.

Lääkärifirmat hakeutuvat liikenteen solmukohtiin ja kaupunkien keskustoihin saavutettavuuden vuoksi. Kuten kaikissa muissakin palveluissa, myös terveysbisneksen sijainnissa keskeinen muistisääntö on sijainti, sijainti ja sijainti.

Kati Myllymäki näkee tämän hyvänä suuntauksena.

– Asiakkaissa on paljon rollaattorilla tai muuten huonosti liikkuvia. Vähävaraiset eivät aina voi ottaa taksiakaan.

Korjattu sana peruslääkäri yleislääkäriksi 19.1.2018 klo 08.01.