Hyppää sisältöön

Hurja lukuhaaste: helsinkiläisnainen aikoo lukea tänä vuonna kirjan joka päivä

Tammikuun 19. päivä. Luettuna 19 kirjaa. Tavoite 365 kirjaa vuodessa. Henriika Tulivirta on hyvässä vauhdissa!

Villi, vapaa ja älykäs Ronja Ryövärintytär on yksi Henriikan suosikkisankareista lastenkirjallisuuden saralta. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Henriika Tulivirta ei lue kuten suurin osa meistä. Yleisesti kirjoja luetaan vasemmalta oikealle, rivi kerrallaan. Henriikan katse on koko ajan kirjan sivun keskellä ja se liikkuu ylhäältä sivun alareunaan.

– Tämä on minulle hyvin luonteva tapa lukea. Se ei ole tietoinen tai harjoiteltu tapa.

"Luen aina ja kaikkialla"

Tämän vuoden aikana Henriika aikoo lukea vähintään kirjan päivässä. Lukemansa kirjat hän listaa Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun). Lukeminen ei ole vain harrastus, se on elämäntapa. Leikkimielisesti voisi sanoa, että Henriika on ihan crazy booklady!

– Ihmiset ovat tottuneet siihen, että luen aina ja kaikkialla: luen samalla, kun tiskaan, kun olen suihkussa ja minulla on myös erillinen saunakirja!

Henriika Tulivirran lempipaikka lukea on oma sänky. Kirjahyllyn kirjat ovat välillä aakkos-, välillä värijärjestyksessä. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Tästä huolimatta Henriika vakuuttaa pystyvänsä “ihan normaaliinkin elämään”, johon kuuluu terveellinen syöminen ja nukkuminen.

– Minulla on puoliso, joka pitää huolen siitä, että välillä pidän taukoa lukemisesta jos meinaa mennä överiksi.

Kuivauskaapista löytyy lukulaite

Henriika Tulivirralla on mobiililaite kuivauskaapissa. Puhdas astiapyyhe on käden ulottuvilla, koska tiskaamisen ohessa pitää kuivata sormet, jotta voi “kääntää” e-kirjan sivua. Lähes mikä tahansa arjen hetki tarjoaa mahdollisuuden irtiottoon, Henriika selventää.

– Lukeminen on kuin matka ilman hankalia lähtöselvityksiä tai matkatavaroiden katoamista. Lukemalla pääsee tunnetilasta toiseen, hetkessä erilaisiin maailmoihin.

Mä en pysty kuvittelemaan elämää ilman lukemista. Se on yhtä luontevaa kuin hengittäminen.

Henriika Tulivirta

Henriika voi lukea 8-9 tuntia illan aikana vielä työpäivän päätteeksi. Siinä ajassa hän lukee keskimäärin kolme ja puoli noin neljänsadan sivun mittaista kirjaa.

Henriika Tulivirta on huomannut kuinka runsas lukeminen on vaikuttanut hänen kykyynsä samaistua erilaisten ihmisten tilanteeseen. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Mukaansatempaavan ja koskettavan kirjan jälkeen voi tuntua karulta hypätä nopeasti seuraavien hahmojen elämään. Henriikalla on keino hengähtää vaativampien kirjojen välissä.

– Kun luen oikein kunnolla sydämeen menevän tarinan, niin sen jälkeen luen jotain huomattavasti kevyempää, kuten nuorten kirjallisuutta tai vaikka sadun.

Lukeminen on kuin matka ilman hankalia lähtöselvityksiä tai matkatavaroiden katoamista.

Henriika Tulivirta

Aikaisemmin Henriika työskenteli vartijana, mutta päätti sitten toteuttaa lapsuuden haavensa. Viime vuonna hän valmistui kirjastovirkailijaksi ja tällä hetkellä työpaikkana on Kallion kirjasto.

– Unelmatyössäni yhdistyy kaksi lempiasiaa: ihmiset ja kirjat. Nyt vartioin kirjoja kirjaston puolella, Henriika hymyilee.

Harry Potteriin kului lapsena pari tuntia!

Into kirjallisuuteen tarttui Henriika Tulivirtaan jo, no, äidinmaidossa. Hänen äitinsä luki neljälle lapselleen ääneen silloin kun nämä olivat ihan vauvoja. Neljävuotiaana Henriika tavasi maitotölkin tekstit, alkoi sitten lukea Maaseudun tulevaisuutta ja siirtyi Pekka Töpöhäntä -kirjoihin.

Henriika Tulivirta lukee tiskatessaan. Mobiililaite pysyy tukevasti tiskikaapin uumenissa pystyssä. Kuivalla sormella sivu vaihtuu. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

10-vuotiaana hän huomasi ensimmäistä kertaa lukevansa huomattavasti nopeammin kuin muut samanikäiset: Harry Potter ja viisasten kivi -teos upposi yhdeltä istumalta, parissa tunnissa.

– Silloin yhdistin sen siihen, että tarina oli niin mukaansatempaava, että en malttanut laskea kirjaa käsistäni. Nykyään pystyn lukemaan käytännössä minkä tahansa teoksen nopealla tahdilla.

Harjoitus tekee paremmaksi

Henriika uskoo, että lukunopeuden kehittymiseen vaikuttaa sama asia kuin mihin tahansa harrastukseen. Mitä enemmän lukee, sitä luontevampaa se on. Henriika kannustaa tarttumaan mihin tahansa tekstiin runoista ilmaisjakelumainoksiin.

– Kunhan vain lukee, niin se muuttuu helpommaksi.

Henriika Tulivirta uskoo, että hänellä on jokin "hektinen sisäänrakennettu luonteepiirre", jonka ansiosta hän lukee, syö ja kävelee nopeasti.

Lukuintoilija ei aio ottaa paineita uudenvuodenlupauksestaan.

– Jos en saa luettua 365 kirjaa, niin en koe epäonnistuneeni. Tämä on vain tällainen itselleni asetettu leikkimielinen haaste, Henriika Tulivirta hymähtää.

Lukuharrastukseen pontta voi saada esimerkiksi Helmet-lukuhaasteesta (siirryt toiseen palveluun). Useista kirjastoista voi varata lukuvalmentajan, joka ohjaa lukemisen pariin ja antaa lukuvinkkejä. Lue lisää käytännön vinkkejä lukukunnon kohentamiseen!

Juttua muokattu 19.1 2018 klo 21.43. Korjattu väärä luku ingressissä.