Tampereella tyrmistyttiin: Työryhmä veisi Tampereen Työväen Teatterilta yli 2 miljoonaa rahoituksesta

Tämän jälkeen Tamperetta tuskin tunnettaisiin maan teatteripääkaupunkina, sanoo eriävän mielipiteen esitykseen jättänyt Kalle Kallio.

Tampereen Työväen Teatteri
Tampereen Työväen Teatteri ulkoa.
Petri Aaltonen / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän esitys poistaisi kansallisnäyttämön aseman Tampereen Työväen Teatterilta. Tämä tietäisi kahden miljoonan euron leikkausta teatterin vuosibudjettiin.

Teatterinjohtaja Maarit Pyökäri on tyrmistynyt esityksestä.

– On kyse niin suuresta summasta, ettei se voi olla järkyttämättä Tampereen Työväen Teatterin kokoista laitosta ja sitä kautta myös koko Tampereen teatterielämää, hän sanoo.

– Ehdotus on aluepoliittinen katastrofi ja ristiriidassa työryhmän omien periaatteiden kanssa.

Muiden kansallisnäyttämön asemassa olevien teattereiden asemaan ja rahoitukseen ei esityksessä puututa samalla tavalla.

Ehdotus on aluepoliittinen katastrofi ja ristiriidassa työryhmän omien periaatteiden kanssa.

Maarit Pyökäri

Työryhmä perustelee esitystään Tampereen Työväen Teatterin kohdalta sillä, ettei sen toiminta poikkea muiden suurimpien keskuskaupungeissa sijaitsevien teattereiden toiminnasta siinä määrin, että valtion olisi perusteltua rahoittaa sitä erilaisin perustein. Esityksen mukaan Tampereen Työväen Teatteri voisi hakea esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän piiriin.

Työryhmässä mukana ollut Työväenmuseo Werstaan tamperelainen museojohtaja Kalle Kallio jätti esitykseen eriävän mielipiteensä. Kallion mukaan leikkauksen seurauksena jopa 80 teatterialan työntekijää voi menettää työnsä.

– Tämän jälkeen Tamperetta tuskin tunnettaisiin maan teatteripääkaupunkina, hän sanoo eriävässä mielipiteessään.

Työryhmä jätti esityksensä kulttuuriministeri Sampo Terholle (sin.) tänään keskiviikkona. Esityksen mukaan taiteiden ja museoiden valtionrahoitus muuttuisi määräaikaiseksi. Uuden lain olisi tarkoitus astua voimaan vuoden 2020 alusta.

Lue myös:

Teattereille ja orkestereille esitetään määräaikaista valtionrahoitusta – tanssin ja sirkuksen asema huolettaa