Ei armahdusta Auschwitzin kirjanpitäjälle

Saksan viranomaiset eivät näe syytä sille, etteikö natsirikoksista tuomittu 96-vuotias Oskar Gröning voisi kärsiä nelivuotista vankeustuomiotaan.

Auschwitz
Oskar Gröning
Oskar Gröning oikeudessa heinäkuussa 2015.Philipp Schulze / EPA

Saksassa on poistunut viimeinen este natsiajan sotarikoksista tuomitun 96-vuotiaan Oskar Gröningin passittamiselta vankilaan.

Lüneburgin syyttäjänvirasto on hylännyt armahdusanomuksen, jonka Gröning teki (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun tuomioistuin oli katsonut hänet riittävän hyväkuntoiseksi kärsimään vankeustuomionsa.

Oikeus tuomitsi vuonna 2015 Gröningin neljäksi vuodeksi vankeuteen osallisuudesta 300 000 ihmisen murhaan Auschwitzin keskitysleirillä touko–heinäkuussa 1944.

Gröning toimi leirin kirjanpitäjänä. Vaikka hän ei tiettävästi tappanut ketään, hän osallistui vapaaehtoisesti natsien murhakoneiston toimintaan, oikeus katsoi.

Gröning ei ole tähän mennessä istunut rikoksesta vankilassa, koska ehdonalais- ja armahdusanomusten käsittely oli kesken.

Oskar Gröning: Former SS 'bookkeeper of Auschwitz' to start jail sentence after appeal fails (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Yle Uutiset