1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. evankelis-luterilainen kirkko

Ilmajoen kirkkoherranvaalista valitus hallinto-oikeuteen – "Seurakunta syyllistynyt sukupuolisyrjintään"

Ilmajoen kirkkoherran valinta menee tuomioistuimen päätettäväksi. Valittajan mielestä seurakunta syyllistyi vaalissa muun muassa sukupuolisyrjintään.

Ilmajoen seurakunnan kirkkoherranvirka täytetään valitusprosessin ajan sijaisella. Tuomiokapituli ei lähde arvailemaan, millaiseen sijaisratkaisuun se ensi viikolla päätyy. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Ilmajoen kirkkoherranvaalista on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitus lykkää kirkkoherrran viran täyttämistä jopa vuodella, koska hallinto-oikeuden käsittelyaika on tällä hetkellä yli 13 kuukautta.

Ilmajoen kirkkovaltuusto valitsi joulukuussa seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi kurikkalaisen Jani Latva-Nikkolan selvällä äänten enemmistöllä. Toiseksi vaalissa jäi kurikkalainen Maria Siekkinen, joka valitti tuloksesta.

Vaalissa annettiin kaikkiaan 27 ääntä, joista Latva-Nikkola sai 20 ja Siekkinen 6.

Siekkinen toimii tällä hetkellä Ilmajoen kirkkoherran viransijaisena. Latva-Nikkola puolestaan työskentelee Jalasjärven kappeliseurakunnan aluekappalaisena.

Valittaja vaatii, että Ilmajoen seurakunnan toimittama kirkkoherranvaali ja Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin lausunto viranhakijoista kumotaan.

– Valitus kuuluu perusoikeuksiin, sitä on kunnioitettava, kommentoi kiistanalaisessa vaalissa valituksi tullut Jani Latva-Nikkola.

Hän myöntää, että prosessi tuo epävarmuutta. Mahdollista on, että aluekappalaisen työ Jalasjärvellä jatkuu kunnes oikeus on tehnyt ratkaisunsa.

Virheellinen järjestys, perustelut puutteellisia

Valittajan mukaan joulukuun 5. päivänä järjestetty kirkkoherranvaali toimitettiin virheelisessä järjestyksessä.

Näkemys perustuu siihen, että Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli ei ollut lähettänyt hakijoiden hakemuksia kokonaisuudessaan Ilmajoen kirkkovaltuustolle, vaan oli valikoinut lähettämänsä tiedot.

Valituksen mukaan virheellinen menettely on loukannut hakijoiden yhdenvertaista kohtelua, koska seurakunnan käytössä on ollut vain tuomiokapitulin "valikoivasti laadittu, monin tavoin puutteellinen lausunto."

Valituksessa huomautetaan, että valinnan yhteydessä olisi pitänyt tehdä tasa-arvolain mukainen ansiovertailu hakijoiden työhistoriasta. Tuomiokapituli oli kuitenkin lausunnossaan sivuuttanut Siekkisen johtajakokemuksen, nykyistä kirkkoherran sijaisuutta lukuun ottamatta.

"Syrjäyttäessään henkilön, joka on ansioituneempi kuin valituksi tullut toista sukupuolta oleva henkilö, seurakunta on syyllistynyt tasa-arvolain 8. pykälässä tarkoitettuun sukupuolisyrjintään", Siekkinen perustelee hallinto-oikeudelle toimittamassaan valituksessa.

Tuomiokapituli päättää viransijaisesta todennäköisesti jo ensi viikolla. Uusi sijainen tarvitaan maaliskuun alusta.

Lakimiesasessori Tuomas Hemminki ei halua ottaa kantaa siihen, ketä kapituli sijaiseksi esittää.

– Tuomiokapituli määrää tehtävään soveltuvan sijaisen asiassa tehdyn kokonaisharkinnan perusteella, Hemminki muotoilee.