Katalonian alueparlamentti kokoontui ensi kertaa vaalien jälkeen – puhemiehistöstä itsenäisyysmielinen

Itsenäisyysmieliset puolueet haluavat valita Katalonian aluejohtajaksi Carles Puigdemontin. Espanja syrjäytti tämän tehtävästä syksyllä, kun Katalonian parlamentti oli antanut itsenäisyysjulistuksen.

Katalonia
Roger Torrent istuu parlamenttisalissa. Ympärillä muut edustajat taputtavat.
Roger Torrent sai puoluetovereiltaan onnitteluja puhemieheksi valinnan jälkeen.Alberto Estevez / EPA-EFE

Katalonian uusi alueparlamentti on valinnut uudeksi puhemiehekseen itsenäisyysmielisen vasemmistopoliitikon Roger Torrentin. Myös seitsemästä varapuhemiehstä neljä on itsenäisyysmielisiä.

Katalonian alueparlamentti kokoontui keskiviikkona ensimmäistä kertaa joulukuisten vaalien jälkeen.

Parlamentin on määrä myöhemmin valita Katalonialle uusi aluejohtaja. Virkaa havittelee muun muassa Carles Puigdemont, jonka Espanjan hallitus syrjäytti tehtävästä sen jälkeen, kun Katalonian parlamentti oli antanut lokakuussa itsenäisyysjulistuksen.

Espanja järjestytti Kataloniassa uudet alueparlamentin vaalit. Itsenäisyysmieliset puolueet saivat niukan enemmistön parlamenttipaikoista. Suurin puolue on kuitenkin keskusta-oikeistolainen Ciudadanos, joka kannattaa Espanjan osana pysymistä.

Puigdemont ei ole paikalla

Itsenäisyysmielinen puhemiehistö avaa tietä Puigdemontin valinnalle, sillä se valvoo alueparlamentin sääntöjen noudattamista.

Puhemiehet päättävät muun muassa saavatko Puigdemont ja neljä muuta maanpakoon lähtenyttä poliitikkoa toimia kansanedustajina.

Lisäksi kolme itsenäisyysmielistä edustajaa on pidätettynä, koska heidän rooliaan Madridin tuomitsemassa itsenäistymisyrityksessä tutkitaan. He ovat pyytäneet, että saisivat osallistua alueparlamentin äänestykseen valtakirjojen avulla.

Kaksi suurinta itsenäisyysmielistä puoluetta ilmoitti tiistaina, että ne haluavat Carles Puigdemontin jatkavan Katalonian aluejohtajana.

Carles Puigdemont ja muita katalonian edustajia.
Carles Puigdemont (kuvassa keskellä) ja muita katalonian edustajia Brysselissä tammikuussa.Stephanie Lecocq / EPA-EFE

On kuitenkin epäselvää, onnistuuko valinta. Puigdemont on maanpaossa Belgiassa ja häntä odottaa pidätys, jos hän palaa Espanjaan. Parlamentin sääntöjen mukaan ehdokkaan on esiteltävä parlamentille ohjelmansa.

Puigdemont aikoo tehdä sen videoyhteyden kautta, mutta uutistoimisto AFP:n haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan esittelyä ei voisi tehdä etänä.

Espanjan hallitus on varoittanut, että se pitää Katalonian suoraan alaisuudessaan, jos Puigdemont yrittää johtaa aluetta Belgiasta käsin.

Itsenäisyysmielisillä puolueilla on 70 edustajaa 135-paikkaisessa alueparlamentissa.

Parlamentti päätti ensimmäisen istuntonsa Katalonian kansallislauluun. Seoaratistikansanedustajat huusivat "Kauan eläköön vapaa Katalonia!" sekä "Vapaus!" Torrent taputti lyhyesti.

Aiheesta muualla:

Catalonia: Can Carles Puigdemont rule from Belgium? (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters