Mopolla yli Alppien ja Euroopan halki Rovaniemelle – italialainen puutarhuri tuli Suomeen ultramaratonille

Italialinen Michele Squeri on tehnyt matkaa kolmipyöräisellä tavaramopollaan marraskuun alusta lähtien. Videolla matkamies esittelee kulkupeliään.

Suomeen matkustaminen
Mies ja hänen täyteen lastattu tavaramoponsa kaupan parkkipaikalla

Milanon liepeillä Piacenzassa asuva Michele Squeri rakensi marraskuun alussa Piaggio Ape -merkkisen kolmipyöräisen tavaramoponsa lavalle tukirakenteet. Kattoi lavan tukevalla pressulla ja pakkasi Apen matkakuntoon. Kaiken huipulle Squeri sitoi fatbike-pyöränsä.

Squerilla oli suunnitelma. Apella yli Alppien, läpi Itävallan, Slovakian ja Itä-Puolan Baltiaan ja Viron kautta Suomeen Helsinkiin.

Ja suunnitelma myös piti. Tiistaina 16. tammikuuta Squeri saapui Suomen pääkaupunkiin.

Vaikka suurin osa matkasta oli jo takana, perillä tavaramopollaan matkaa taittanut mies ei vielä ollut. Hänen tavoitteenaan on Rovaniemi.

"Tärkeintä on matka"

Keskiviikkona, 17. tammikuuta, matkamies herää uuteen aamuun Hämeenlinnassa. Hän on yöpynyt omassa kulkupelissään.

Tarkoitus on jatkaa matkaan edelleen Tampereelle, jossain vaiheessa sieltä Vaasaan ja edelleen rannikkoa pitkin Kemiin, josta Apen nokka käännetään kohti Rovaniemeä.

Rovaniemellä Michele Squerin tavoitteena on olla viimeistään helmikuun puolivälissä, sillä silloin kaupungissa alkaa Rovaniemi 150 Arctic Winter Race (siirryt toiseen palveluun). Kyse on 150 kilometrin ultramaratonista, jossa kilpaillaan kolmessa sarjassa: jalan, hiihtäen ja fatbikella.

Täällä ei ole tullut vastaan yhtään Apea.

Michele Squeri

Hämeenlinnasta tavoitettu Squeri sanoo, että matka ja matkustaminen on tärkeintä, vaikka syynä onkin Rovaniemi 150.

– Siksi matkustan näin halki Euroopan Rovaniemelle.

Squerilla on ollut körötellessä ehkä aikaa katsoa maisemia, sillä tuntivauhti Apen kanssa on 30 kilometrin luokkaa. Ylittäessään Alppeja vauhti putosi 10–20 kilometriin tunnissa.

Squeri sanoo, että hänen kulkupelinsä Piaggio Ape on hyvin tunnettu Italiassa.

– Täällä ei ole tullut vastaan yhtään Apea, matkamies nauraa.

Yö Apen lavalla

Squeri esittelee matkakumppaniaan. Italialainen on matkaansa varten joutunut rakentamaan Apeen muun muassa lämmityksen.

– Tähän asti olen selvinnyt matkasta ilman isoja ongelmia. Pienet viat olen voinut korjata itse.

Mies tarkistaa parkkipaikalla täyteen lastattua tavaramopoansa
Miki Wallenius / Yle

Vaikka Squeri voi myös yöpyä Apensa takaosassa, hän toivoo, että näiltä leveyksiltä löytyisi myös lämmintä yösijaa matkamiehelle. Hämeenlinnassa vietetty yö Apen kanssa oli ollut kylmä, mutta ei onneksi liian luihiin ja ytimiin käyvä.

– Mutta saapa nähdä jatkossa, enteilee iltalialinen, jonka hymy ei ole hyytynyt ainakaan vielä.

Puutarhurilla on aikaa matkustaa talvisin

Keväisin, kesäisin ja syksyisin Michele Squeri työskentelee puutarhurina, joten talvisin hänellä on aikaa matkustaa. Ja matkustanut hän onkin.

Piacenza Online -sivustolla (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa jutussa hän kertoo, että tutuksi ovat tulleet muun muassa Bolivia, Syyria, Turkki, Iran ja Egypti.

Vuonna 2016 hän pyöräili Etiopiassa, Keniassa ja Tansaniassa.

Rovaniemi 150 -ultramaratoniin on tulossa myös Squerin ystäviä, mutta he ovat valinneet helpomman keinon saapua Rovaniemelle, nimittäin lentämisen.

Kun Squeri on päässyt Rovaniemelle, on hän tehnyt jo valmiiksi melkoisen ultramaratonin. Squerin italiankielisiä matkapäivityksiä voi seurata hänen Facebook-sivuiltaan (siirryt toiseen palveluun) tai blogistaan (siirryt toiseen palveluun).