Syyriassa pidätettynä olevat ranskalaiset jihadistivaimot haastoivat kotimaansa oikeuteen: "Ranska ei saa jättää meitä tänne"

Ranskassa on viime viikkoina keskusteltu siitä, mitä tehdä terroristijärjestö Isisin joukkojen kanssa Syyriassa eläneille ranskalaisnaisille ja heidän lapsilleen, kun heidät on pidätetty.

Isis
Isis-taistelija ja Isisin lippu. Kuvakaappaus Isisin videosta.
Kuvakaappaus Isisin videosta.lehtikuva

Syyriassa kiinniotetut ranskalaiset jihadistien vaimot ovat nostaneet kanteen Ranskaa vastaan, koska se ei suostu viemään naisia lapsineen kotimaahan, naisten asianajajat kertovat.

Ranskassa on keskusteltu viikkojen ajan siitä, mitä tehdä noin 40:lle pidätetylle miehelle ja naiselle sekä 20 lapselle, jotka ovat eläneet ääri-islamilaisen terroristijärjestö Isisin hoteissa.

Ranskan hallitus sanoi alkukuusta, että kurdialueilla pidätetyt pitäisi jättää sinne, kunnes heille voidaan taata oikeudenmukainen oikeudenkäynti. Suurin osa pidätetyistä on kurdien hallitsemilla alueilla.

"Ranska altistaa pidätetyt riskeille"

Naisten asianajajat kuitenkin väittävät, että Ranskalla on velvollisuus kotiuttaa kansalaisensa. He ymmärtävät joutuvansa Ranskassa rikosoikeudelliseen vastuuseen, asianajajat korostavat.

Asianajajien mukaan Ranska altistaa naiset ja lapset ilmiselville riskeille, muun muassa terveysriskeille, jos jättää heidät sota-alueelle.

Naiset syyttävät Ranskan viranomaisia mielivaltaisista pidätyksistä ja vallan väärinkäytöstä, sillä Syyrian kurdialuetta ei ole tunnustettu valtioksi.

Asianajajat eivät ole kertoneet, kuinka monta perhettä on mukana kanteessa.

Aiheesta muualla:

Born in the wrong place: Europe's Islamic State offspring (siirryt toiseen palveluun)