1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan poliisi ratsasi salmonellaskandaalin riepottaman meijerijätin tilat – Kymmenet poliisit valtasivat tehtaan ja pääkonttorin

Lactalis on joutunut vetämään äidinmaidonvastikkeensa markkinoilta yli 80 maassa, koska sen pelätään sairastuttaneen lapsia salmonellaan.

äidinmaidonkorvikkeet
Lactalis-yhtiön päämaja Lavalissa Ranskassa maaliskuussa 2011.
Lactalis-yhtiön päämaja Lavalissa Ranskassa maaliskuussa 2011.Philippe Cherel / EPA

Ranskan poliisi on tehnyt ratsian salmonellaskandaalin riepottaman meijerijätin Lactalisin pääkonttoriin ja tehtaalle.

Kymmenet poliisit ovat tehneet etsintöjä yhtiön toimitiloissa Lavalissa Länsi-Ranskassa sekä tehtaalla, joka sijaitsee läheissä Craonissa. Poliisit vartioivat tehtaan ovia. Saastunut äidinmaidonvastike on lähtöisin Craonin tehtaalta.

Lactalis on joutunut vetämään äidinmaidonvastikkeensa markkinoilta 83 maassa salmonellavaaran vuoksi.

Tuotteen epäillään aiheuttaneen ainakin 37 lapsen sairastumisen Ranskassa ja yhden Espanjassa. Kreikassa on yksi epäilty tapaus. Ranskalaislapset ovat terveysministeriön mukaan toipumassa hyvin.

Perheet torjuvat Lactalisin hyvitystarjouksen

Lactalis havaitsi elokuussa ja marraskuussa omissa kokeissaan salmonellaa Craonin tuotantotiloissa. Se ei kuitenkaan heti ilmoittanut asiasta, koska salmonellaa ei ollut todettu tuotteissa.

Joulukuisten sairastumisten myötä yhtiö on joutunut vetämään markkinoilta äidinmaidonvastikkeen, jota myydään eri tuotenimillä, kuten Picot, Milumel ja Celia.

Joulukuussa viranomaiset myös aloittivat alustavan tutkimuksen, jossa Lactalisia epäillään petoksesta sekä siitä, ettei tuotteen vetämistä markkinoilta hoidettu kunnolla.

Sadat perheet ovat nostaneet kanteen yhtiötä vastaan. Lactalisin toimitusjohtaja Emmanuel Besnier on luvannut korvausta sairastuneiden perheille. Perheiden yhdistys kuitenkin torjuu tarjouksen syyttäen Lactalista yrityksestä ostaa heidät hiljaisiksi.

Aiheesta muualla:

France's baby milk scare: Police search Lactalis sites (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi