Jättipandat Pyry ja Lumi saapuvat tänään Suomeen – seuraa suoraa lähetystä Ylen verkkosivuilla kello 9.25 alkaen

Pandakaksikon mukana matkustavat niille jo tutut hoitaja ja eläinlääkäri.

pandat
Pandan matka kohti Suomea alkaa kuljetuslaatikossa.
Hua Bao, tai suomalaisittain Pyry, matkustaa Ähtäriin metallisessa kuljetuslaatikossa.Jenny Matikainen / Yle

Tänään torstaina 18. tammikuuta pitkä odotus päättyy, kun jättiläispandat Hua Bao ja Jin Baobao – tai suomalaisilta nimiltään Pyry ja Lumi – saapuvat Kiinasta Suomeen.

Nelivuotias uros Pyry ja kolmevuotias naaras Lumi saapuvat aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Matkaan pandat lähtivät Kiinan Chengdusta aikaisin keskiviikkona.

Pandoja vastaanottamassa ovat muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), Kiinan suurlähettiläs Chen Li ja Ähtäri Zoon hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola.

Jättiläispandojen matka jatkuu salaista reittiä kohti Etelä-Pohjanmaata ja Ähtärin eläinpuistoa, josta tulee kaksikon uusi koti.

Pandojen kanssa yhtä matkaa matkustaa myös niistä pennusta asti huolehtinut hoitaja ja niille tuttu kiinalainen eläinlääkäri.

Viimeisten parin kuukauden ajan Pyryn ja Lumin siirtovalmistelu Dujiangyanin suojelukeskuksessa on ollut noin kymmenen ihmisen päätyö.

Pandat ovat olleet marraskuusta lähtien vierekkäisissä aitauksissa karanteenissa. Ne ovat pystyneet näkemään ja haistamaan toisensa, mutta syvempi tutustuminen tapahtuu vasta Ähtärin pandatalossa.

Yleisö pääsee tutustumaan pandoihin karanteenin päätyttyä 17. helmikuuta.

Yle seuraa koko päivän pandojen saapumista eri välineissä. Suora lähetys Helsinki-Vantaalta alkaa Yle Areenassa kello 9.25.