1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump: Venäjä heikentää Pohjois-Koreaan kohdistettujen sanktioiden tehoa

Ulkoministeri Rex Tillerson puolestaan kehui kansainväliset pakotteiden alkavan tehota ja kiitti Kiinaa sen toimista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää Venäjää Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden heikentämisestä. Trumpin mukaan Venäjä ei auta muita maita Pohjois-Korean painostamisessa.

– Venäjä nakertaa sitä edistystä, jota Kiina auttaa saavuttamaan, Trump sanoi.

Trump syytti jo aiemmin Venäjää kehnosta yhteistyöstä ydinaseilla uhittelevan Pohjois-Korean suhteen. Viime kuussa hän sanoi, ettei Venäjä auta pyrkimyksessä painostaa Pohjois-Korea luopumaan ydinaseiden ja ballististen ohjusten kehittämisestä.

Trump ei kertonut, onko hän ollut suoraan yhteyksissä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Trump totesi voivansa istuutua alas Kimin kanssa, mutta ei ollut varma, ratkaisisiko se ongelmia.

Trump myös sanoi uskovansa, että Pohjois-Korea on koko ajan lähempänä sitä, että se pystyy iskemään Yhdysvaltain mantereelle ydinaseella varustetulla ballistisella ohjuksella.

Tillerson kiitteli Kiinaa

Kun Trump moitti Venäjää, ulkominsteri Rex Tillerson toisaalla kehui kansainvälisen pakotteiden alkaneen todella tehota Pohjois-Koreaan ja kiitti Kiinaa paineiden asettamisesta Pohjois-Korealle.

– Olemme saaneet paljon todisteita siitä, että nämä seuraamukset ovat todella alkaneet satuttaa, Tillerson sanoi.

Tillerson sanoi olevansa varma, että paine toisi lopulta Pohjois-Korean neuvottelupöytään keskustelemaan maan ydin- ja ohjusohjelmista.

Tillerson puhui Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.

Aiheesta lisää:

Exclusive: Trump accuses Russia of helping North Korea evade sanctions; says U.S. needs more missile defense (siirryt toiseen palveluun)