Ylimääräinen sähkö myydään energiayhtiölle – aurinkosähkön määrä moninkertaistui Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjala on aurinkosähkön tuotannossa selvästi muuta Suomea edellä. Tuotantomäärä kasvaa myös huimaa vauhtia.

aurinkoenergia
Aurinkopaneeleita navetan katolla.
Maanviljelijä Kyösti Harjulla on Lappeenrannan Rasalankylässä ollut latonsa katolla aurinkopaneelit jo nelisen vuotta.Tommi Parkkinen / Yle

Etelä-Karjalassa sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähkövoimaloiden määrä on nelinkertaistunut neljässä vuodessa. Vuonna 2014 aurinkosähkövoimaloita oli 54, mutta viime syksynä määrä kasvoi jo 250:een.

Projektipäällikkö Ville Reinikaisen mukaan eteläkarjalaisten innostus aurinkosähköön juontaa juurensa muutaman vuoden taakse, jolloin lappeenrantalaiset Vesa-Matti Puro ja Petri Savolainen keksivät isolla yhteistilauksella hankkia edullisia aurinkopaneeleita Saksasta.

– Niitä alkoi tulla tänne Etelä-Karjalaan. Sitten sana alkoi levitä ja kiinnostus kasvaa, kertoo Ville Reinikainen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Reinikainen on saanut Energiavirastolta tilastot, joiden mukaan Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan aurinkosähköpaneelit tuottavat maakunnista eniten sähköä sähköverkkoihin. Maakunnan voimalakapasiteetilla voidaan tuottaa sähköä vuodessa 1,6 gigawattituntia, mikä vastaa noin 250 ei-sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta tai 160 sähkölämmitteisen pientalon lämmityssähkön määrää vuodessa.

Aurinkopaneeli Lappeenrannan teknillisen yliopiston katolla.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston katolla sijaitsevat Etelä-Karjalan suurimmat aurinkopaneelit.Antti Kosonen

Yliopiston katolla virtaa vahvimmin

Etelä-Karjala tuotti toissa vuonna vajaat viisi prosenttia koko Suomen aurinkosähköstä. Etelä-Karjalan suurin voimala on tällä hetkellä Lappeenrannan teknillisen yliopiston katoilla.

Myös pientalojen voimaloiden määrä on suuri Etelä-Karjalassa suhteessa asukaslukuun. Sähköverkkoon kytkettyjen voimaloiden määrä ylittää Helsingin Energian alueella olevien voimaloiden kappalemäärän.

Tällä hetkellä Lappeenrannassa sijaitsevat aurinkovoimalat ovat pääsääntöisesti yksityisten omistamissa pientaloissa. Yksityiset myyvät ylijäävän aurinkosähkönsä energiayhtiölle.

Aurinkosähkön toivotaan leviävän nyt myös muihin rakennuksiin

Porkkanaksi Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on esimerkiksi tarjonnut viime vuonna yhdeksälle kerrostalolle maksuttoman alkukartoituksen, jossa selvitettiin rakennusten soveltuvuutta aurinkosähköjen tuotantoon. Kartoituksen perusteella alueen kerrostaloille laaditaan opas, joka auttaa aurinkosähkön hankinnassa ja päätöksenteossa.

Kaupunki on myös yhdessä Lappeenrannan Energian kanssa alkanut tarjota aurinkosähkövoimaloita kotitalouksien lisäksi yrityksille ja maatiloille.

Kotitalouksille tarjotaan mahdollisuus hankkia aurinkovoimala osamaksulla, ja yritykset voivat hankkia voimalan leasing-pohjaisesti.

Korjattu tekstiä 19.1. : Lappeenrannan teknillisen yliopiston katolla sijaitsee Etelä-Karjalan, ei Suomen suurin aurinkosähkövoimala.