Meri-Lapin pieneläintenhautausmaa on suljettu lopputalveksi – vaihtoehtoina tuhkaaminen tai pakastaminen

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämällä lemmikkien hautausmaalla on odotettavissa kevään tullen tulvavesiä, joten hautaamiset lykätään kesään.

Eläinten hautaus
Lemmikkien haudat lumen peitossa
Lemmikkien hautausmaalla muistomerkit meinaavat hukkua lumeen.Kati Siponmaa / Yle

Kemin Takajärvellä sijaitsevalla Meri-Lapin pieneläinhautausmaalla on lähes viidensadan lemmikin viimeinen leposija. Sydäntalvella paikalla vallitsee syvä rauha, kun paksu lumikerros on peitellyt haudat ja huolella pystytetyt muistomerkit alleen.

– Talvella täällä on rauhallista. Ihmiset tietävät, ettei täällä aurata kuin tuo keskikäytävä. Mutta joulunaikaan tänne tuodaan paljon kynttilöitä, sanoo Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen Karoliina Ahtovuo-Kuusisto.

Keväällä lumen sulamisen jälkeen lemmikkien haudoilla käydään ja niistä pidetään huolta.

– Kevät kun tulee ja lumi sulaa, niin kyllä täällä ihmiset käy. On ihana nähdä kuinka monet panostavat näihin, Ahtovuo-Kuusisto sanoo.

Talvi on haudoilla käymisen kannalta hiljaista aikaa, mutta hautaamisten kannalta se on sesonkia. Talvella ei kotikonstein voida jäiseen maahan hautapaikkaa kaivaa, mutta toisaalta talvella lemmikin ruumista voidaan säilyttää paremmin.

– Talvi kaikista kiireisintä aikaa, ja ihmisillä on eniten tarve käyttää tätä hautausmaata, Ahtovuo-Kuusisto sanoo.

Talviaikaan kuollutta lemmikkiä on hyvä säilyttää ulkona, kunhan sen suojaa hyvin, että sitä eivät pääse linnut nokkimaan. Tai jos käytettävissä on kylmä varasto, niin lemmikin ruumista voi huoletta talviaikaan säilyttää useita päiviä. Jäätyessään sitä voi säilyttää pidempäänkin.

Karolinna Ahtovuo-Kuusisto Kemin pieneläinhautausmaalla
Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen Karoliina Ahtovuo-Kuusisto pieneläinhautausmaalla Kemissä.Kati Siponmaa / Yle

Tänä talvena pidemmälle säilyttämiselle on tarvetta, sillä hautaamaan Takajärvelle ei tälle talvelle enää pääse.

– Syy siihen on, että keväällä täällä tulee olemaan ongelmana vesi. Mutta heti keväällä, kun lumet sulaa, ojitamme tämän alueen kunnolla, etteivät nämä haudat täällä ui, Ahtovuo-Kuusisto sanoo.

Yhdistys auttaa säilyttämisessä

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksestä suositellaankin nyt ensisijaisesti tuhkaamista. Mutta jos lemmikin omistaja ei sitä halua, niin Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksellä on tarjota vaihtoehto.

– Yhdistys on hankkinut ison pakastinarkun. Meille saa tuoda kuolleen lemmikin säilytykseen siihen asti, kun hautausmaa on taas siinä kunnossa, että hautauksia voidaan tehdä, sanoo Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen Karoliina Ahtovuo-Kuusisto.

Pakastimeen, parempaa hautausajankohtaa odottelemaan, ei voi kuitenkaan tuoda kovin isoja lemmikkejä kuten suurikokoisia koiria.

– Pienet koirat, kissat ja näitä pienemmät lemmikit voidaan ottaa säilytykseen yhdistyksen tiloihin. Näistä kyllä tiedotetaan myös yhdistyksen Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun), Ahtovuo-Kuusisto sanoo.

Miten Meri-Lapissa onnistuu sitten lemmikin tuhkaaminen, siihen Ahtovuo-Kuusisto ei suoralta kädeltä osaa antaa vastausta.

– Täytyy myöntää, että siihen puoleen ei ole tullut perehdyttyä, kun olen lähinnä hoitanut tätä hautausmaata. Mutta nyt asiasta otetaan selvää, että osaamme kyselijöitä neuvoa hautauspäivystyspuhelimessa (siirryt toiseen palveluun).