Miten aktiivimalli näkyy yrityksissä? Lehto Group: "Työhaluja ei ollut, ja meiltä olisi haluttu Kelaa varten todistus soitosta"

Vuoden alusta voimaan tullut työttömien aktiivimalli ei ole aiheuttanut yrityksissä hakuruuhkaa ainakaan pääkaupunkiseudulla.

työttömyysturvan aktiivimalli
Sähköasentaja tutkii piirustuksia lattialla polvillaan.
Pekka Tynell / Yle

Yhden suuren työllistäjän, HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen kertoo, ettei työnhakijoiden määrissä ole tapahtunut vielä mitään muutosta aikaisempaan verrattuna.

– Työtehtävistä tai työpaikoista ei ole myöskään kyselty aikaisempaa enempää. Tammikuun alku on ollut hyvin rauhallista rekrytoinnin puolella, Levänen sanoo.

Hänen mukaansa pääkaupunkiseudun rekrytointipulmia ei pystytä korjaamaan pelkästään työttömien aktiivimallilla, mutta kaikki apu kelpaa. HOK-Elanto on itse yrittänyt työllistää työttömiä yrityksen omien rekrytointikoulutusten kautta.

– Pääkaupunkiseudulla on todella haasteellista löytää ammattitaitoista työvoimaa kauppoihin ja ravintoloihin, joten kaikki työvoiman saatavuutta edistävät toimenpiteet ovat tervetulleita.

Levänen kertoo, ettei ainakaan tähän mennessä kukaan työnhakija ole ottanut aktiivimallia millään tavalla esille.

– Toisaalta työnantajan ei kannata tehdä mittaavaa koulutuspanostusta, jos henkilö aikoo työskennellä meillä ainoastaan lyhyen ajan.

Sähköalan ammattilaiset ovat jo töissä

Myös vantaalaisen Takuusähkön toimitusjohtaja Tommi Valtonen kertoo, ettei hänen yritykseensä ole tullut mitään hakemustulvaa.

– Ammattisähkömiehistä on pula. Kaikki töihin kykenevät ja osaavat sähköalan ammattilaiset ovat jo töissä, Valtonen vakuuttaa.

Hän ei usko omassa liiketoiminnassaan muutaman tunnin työllistämisjaksoihin. Työnantajan ei kannata kouluttaa työttömiä

lyhytaikaisiin työsuhteisiin, koska kustannukset eivät ole suhteessa saatuun

lyhytaikaiseen työpanokseen. Silti Valtonen toivoo aktiivimallin toimivan ja auttavan työttömiä aktivoitumaan.

– Lähtökohtaisesti suhtaudun positiivisesti aktiivimalliin. Voi olla, että lakia joudutaan päivittämään matkan varrella. Tavoite on kuitenkin hyvä eli nostaa työllisyysastetta, Valtonen muistuttaa.

Tommi Valtonen
Tommi ValtonenPekka Tynell / Yle

Aktiivimalli vääristää tilastoja

Helsinkiläisen CleanMarin Oy:n toimitusjohtaja Mari Laaksonen on jyrkemmällä linjalla. Hänen mielestään aktiivimalli ei ratkaise työttömyysongelmaa.

– Harvalla yrityksellä on tarjota muutaman tunnin tai päivän työkokeiluja. Yrityksille palkkaaminen on iso investointi, joka pitää sisällään perehdyttämistä ja koulutusta, Laaksonen painottaa.

Hän olisi toivonut hallitukselta kunnianhimoisempaa työttömyysturvan uudistusta. Esimerkiksi työmarkkinoita ja lainsäädäntöä olisi vapautettava.

– Työehtosopimusten yleissitovuutta ja paikallista sopimista tulisi tarkistaa rankemmalla kädellä, jotta syntyisi aidosti työpaikkoja, Laaksonen sanoo.

Hän ei usko, että aktiivimallilla saataisiin työttömiä töihin, vaikka jonkinlaista aktivointimallia kuitenkin tarvittaisiin. Mutta raippa ei ole oikea väline.

– Omaan yritykseeni ei ole tullut ensimmäistäkään työhakemusta alkuvuoden aikana aktiivimallin saattelemana. Työnantajan silmin katsottuna aktiivimalli vääristää työttömien tilastoja. Jos työttömiä saadaan muutamaksi tunniksi töihin, he ovat tilastoista ulkona , Laaksonen arvostelee.

Asentaja mittaa jännitettä.
Pekka Tynell / Yle

Aktiivisuuden vaatiminen paikallaan

Myös rakennusalan konserni Lehto Group Oy:n HR-asiantuntija Tanja Kanerva kertoo, ettei ole huomannut hakemusten määrässä eroa normaaliin tilanteeseen verrattuna.

– Muutama henkilö on hiljattain soittanut työpaikasta ja kertonut, että "työkkäri ja Kela pakottivat soittamaan". Selvästikään työhaluja ei ollut, ja meiltä olisi haluttu Kelaa varten todistus soitosta, Kanerva selvittää.

Hän huomauttaa tilanteen olleen kiusallinen, jollaiseen työnantajaa ei tulisi asettaa.

Kanervan mielestä aktiivimallissa on hyvää se, että työttömien työnhakijoiden työnhaulle asetetaan tavoitteita ja haun aktiivisuutta seurataan. Aktiivisuutta pitäisi vain mitata monipuolisilla menetelmillä.

– En usko aktiivimallin ratkaisevan rakennusalan toimihenkilöpulaa. Sen sijaan apuja voisi löytyä räätälöidystä muuntokoulutuksesta ja kielikoulutuksesta, Kanerva sanoo.

*Lue myös: *Aktiivimalli näkyy työttömän kukkarossa ja työkkärin arjessa – päivärahaa voi joutua odottamaan viikkoja, jopa kuukausia