Valtameriin kerääntyvät muovipussit ovat valtava ympäristöongelma. Valtiot ovat puuttuneet asiaan kaikilla mantereilla, ja ongelma on laajalti tunnustettu.
Keinot, joilla muovipussiongelmaa suitsitaan, ovat kuitenkin hyvin vaihtelevia. Kokosimme esimerkkejä siitä, miten eri tavoin muovipusseja säädellään eri maissa.
1. Keniassa ja Ruandassa pussittajalle julkista nöyryytystä tai vankeutta
Itäisen Afrikan maat Kenia ja Ruanda ovat puuttuneet muovipussiongelmaan poikkeuksellisen jyrkästi.
Muovikassien myynti, käyttö, valmistus ja tuonti on kielletty molemmissa maissa. Esimerkiksi matkailijat pakotetaan luopumaan verovapaiden tuotteiden kasseistaan Kenian lentokentillä.
Ruandassa muovipussien salakuljetuksesta voi saada puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Kenia on mennyt vielä Ruandaakin pidemmälle (siirryt toiseen palveluun): muovipussien myynnistä ja käytöstä voi saada neljä vuotta vankeutta ja päälle vielä mojovan sakon.
Kiellosta huolimatta Ruandaan salakuljetetaan muovikasseja naapurimaista kuten Kongon demokraattisesta tasavallasta. Keinoja on monia: kassien piilottaminen rintaliiveihin ja alusvaatteisiin on yksi niistä.
Tuotteita sellofaaniin pakanneita puodinpitäjiä on Ruandassa pakotettu kirjoittamaan julkisia anteeksipyyntöjä (siirryt toiseen palveluun) rikkomuksestaan. Ruandan autoritäärinen hallinto järjestää myös 18–65-vuotiaille kansalaisille pakollisia kuukausittaisia talkoopäiviä (siirryt toiseen palveluun). Yksi aktiviteetti on roskien keräily teiden varsilta.

Ruandaa on kritisoitu siitä, että kielto astui voimaan lähes yhdessä yössä eikä se ottanut huomioon ongelmia, joita maan köyhimmille kiellosta aiheutuu. Sekä Kenian että Ruandan hallinnot ovat perustelleet kieltoa ympäristösyillä.
2. Bangladesh oli ensimmäisiä muovikassien kieltäjiä
Rankkoihin monsuunisateisiin tottuneissa Bangladeshissa koettiin vuosina 1998 rajut tulvat, jotka peittivät alleen lähes puolet valtion maa-alasta. Yli tuhat ihmistä kuoli.
Bangladeshissa todettiin, että muovikassit olivat yksi suurimmista syistä (siirryt toiseen palveluun) sadevesiviemärien tukkeutumiseen tuhoisien tulvien aikana. Vuonna 2002 maa päätti kieltää ohuet muovipussit ensimmäisenä maailmassa.

Pitkään voimassa ollut muovipussikielto on kannustanut kehittämään korvaavia tuotteita. Viime vuonna bangladeshilainen tutkija Mubarak Ahmad Khan l (siirryt toiseen palveluun)oi biohajoavan juuttikankaisen kassin, jota pidetään merkittävänä keksintönä Bangladeshissa.
3. Irlannissa verotetaan muovipusseja
Irlannissa säädettiin ensimmäisten joukossa vero muovipusseille vuonna 2002. Veron suuruus on 22 senttiä muovikassilta (siirryt toiseen palveluun), ja kauppojen täytyy tilittää verotulot vero- ja tullilaitokselle.
Vero muutti irlantilaisten tapoja. Vain viikkojen päästä muovipussien kulutus oli pudonnut (siirryt toiseen palveluun) lähes sadalla prosentilla. Irlantilaiset alkoivat hankkia kestokasseja, joita he tottuivat pitämään mukanaan autoissa ja työpaikoilla.

Irlannin kaltainen vero on käytössä jo useissa muissakin EU-maissa.
Euroopan komissio väläytti viime viikolla koko Euroopan unionin laajuista muoviveroa. Asian selvittämisen odotetaan kuitenkin vievän runsaasti aikaa.
4. Riossa saa lain mukaan vaihtaa muovipussin kiloon riisiä tai papuja
Brasilian Rio de Janeiron osavaltiossa astui vuonna 2009 voimaan muovipussien käytöstä pois ohjaava laki (siirryt toiseen palveluun).
Ruokakauppojen on joko annettava alennusta kestokassia käyttävälle asiakkaalle tai annettava mahdollisuus vaihtaa palautuskassi kiloon riisiä tai papuja.
Rio de Janeiron kaupungissa kauppaketjut ovat päättäneet valita alennuksen antamisen vaihtokaupan sijaan, kertoo sanomalehti O Globo. (siirryt toiseen palveluun) Lehden mukaan kestokassin käyttämisestä ei ole kuitenkaan tullut kovin suosittua, sillä vain kaksi prosenttia asiakkaista hyödyntää alennusta.
Muuallakin Latinalaisessa Amerikassa ohjaillaan biohajoavien pussien käyttöön. Chilessä kiellettiin (siirryt toiseen palveluun) kertakäyttöiset muovipussit noin sadalla rannikon paikkakunnalla viime lokakuussa.
5. Venäjällä ei suunnitteilla muovipussikieltoa
Venäjällä muovipussien myynnin suitsiminen tai kieltäminen ei ole edennyt.
Entinen presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov ehdotti lokakuussa (siirryt toiseen palveluun) muovipusseille asetettavaa lisähintaa. Myös muovipussikieltoa on ehdotettu, esimerkiksi ympäristöjärjestö Greenpeacen (siirryt toiseen palveluun) suulla.

Venäjällä kemianteollisuus on kuitenkin vastustanut (siirryt toiseen palveluun) ajatusta. Myös presidentti Vladimir Putin on torpannut kiellon (siirryt toiseen palveluun) toteamalla, että sen seurauksena muovipussien valmistajat menettäisivät työpaikkansa.
Venäjän edeltäjässä Neuvostoliitossa muovikassit yleistyivät vasta 1980-luvun lopun perestroikasta eli talouden ja yhteiskunnan uudistamisajasta lähtien. Neuvostoaikana käytössä oli (siirryt toiseen palveluun) paljon erilaisia kestokasseja eri tuotteille.
Lue myös:
EU haluaa kasvavan muovivuorensa kuriin markkinoiden avulla – eurooppalainen muovivero harkintaan
Filippiinien rannat tukehtuvat muoviin – Maa syytää jätettä mereen kolmanneksi eniten maailmassa
Aiheesta muualla:
Packaging In The USSR Or Why We Keep Plastic Bags (siirryt toiseen palveluun)
Timeline of the Plastic Bag Industry (siirryt toiseen palveluun)