Imatralla rikottiin äänestysohjeita – lippu käteen ja suoraan koppiin

Äänestyspaikalla toimiminen on aiheuttanut hämmennystä Imatralla. Virkailijat jakoivat äänestyslippuja ohjeiden vastaisesti.

vaalit
Äänestäjän äänestyslippua leimataan.
Äänestäjän on pitänyt näyttää henkilöllisyystodistuksensa kahteen kertaan siinä vaiheessa, kun äänestyslippu leimataan.YLE

Äänestyspaikalla toimiminen on aiheuttanut hämmennystä Imatran K-Citymarketin ennakkoäänestyspaikalla. Ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä virkailijat jakoivat äänestyslippuja suoraan ovelta saapuville äänestäjille ja päästivät heidät äänestyskoppiin ilman henkilöllisyystodistuksen tarkastamista.

Henkilöllisyystodistus kysyttiin ensimmäisen kerran vasta äänestyslippua leimattaessa, kun se normaalisti näytetään siinä vaiheessa jo toisen kerran.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen muistuttaa vaalitoimitsijoita, että he noudattavat vaaliohjeita. Niissä on tarkat menettelysäännökset eikä niitä saa soveltaa.

– Ohjeita tulisi kaikkien noudattaa, mutta tuo menettely on pikkuisen sellainen oma variantti. Ei mitenkään nyt kohtalokas eikä kovin dramaattinen, mutta kuitenkin vaaliohjeet ohjaavat vaalitoimitsijoita tekemään sen sillä tavalla, että henkilöllisyystodistus pitää esittää ennen kuin lippu annetaan, Jääskeläinen sanoo.

Tärkeintä hänestä kuitenkin on, että äänestäjän henkilöllisyys on kysytty.

Yleisin pieleen menevä kohta

Imatran keskusvaalilautakunnan varasihteeri Terhi Karttunen sanoo, että K-Citymarketin ennakkoäänestyspaikalla vaalitoimitsija oli sairastunut ja toinen hälytettiin hänen tilalleen.

– Siinä oli ilmeisesti pieni hämminki ja hetkellinen ruuhkatilanne. Olen tänään varmistanut vielä, että jatkossa kaikki vaalitoimitsijat tarkastavat henkilöllisyystodistukset kaksi kertaa, Karttunen sanoo.

Hän muistuttaa, että jos kopista äänestyslipun kanssa tulevan äänestäjän henkilöllisyyttä ei voida todentaa, äänestyslippu revitään.

Tuo menettely on pikkuisen sellainen oma variantti.

Arto Jääskeläinen

– Minun tietääkseni tällaisia tapauksia ei ole monia, Karttunen sanoo.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, että myös äänestäjät ovat tarkkoja vaaliohjeiden noudattamisesta.

– Äänestäjät antavat palautetta äänestyspaikalla ja myös meille oikeusministeriöön, Jääskeläinen sanoo.