Ulkomaiset matkailijat rikkomassa ennätyksen – yli kuusi miljoonaa yöpymistä Suomessa

Kiinalaisten matkailijoiden yöpymiset ovat nousseet nopeinta vauhtia. Venäläiset ovat säilyneet suurimpana ryhmänä.

matkailu
käsi hotellihuoneen ovenkahvalla
Pixabay

Tilastokeskuksen mukaan viime vuosi tulee jäämään tilastoihin ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten voimakkaan kasvun vuotena.

– Jo tässä vaiheessa on selvää, että vuonna 2017 rikkoutui ensimmäistä kertaa kuuden miljoonan ulkomaisen yöpymisen raja, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Ossi Nurmi Tilastokeskuksen Twitter-tilillä (siirryt toiseen palveluun).

Tilastokeskus julkaisi torstaina majoitustilaston ennakkotiedot marraskuulta. Koko viime vuoden luku saadaan helmikuun puolivälissä.

Ulkomaisten matkailijoiden määrä on kasvanut Suomessa pitkin viime vuotta. Marraskuussa kasvu oli 14,9 prosenttia toissavuoteen verrattuna, ja ulkomaisille matkailijoille tilastoitiin runsaat 418 000 yöpymisvuorokautta.

Yli 16 000 yöpymiseen ylsivät virolaiset, norjalaiset ja yhdysvaltalaiset. Suurin yöpymisten kasvuprosentti saatiin kuitenkin kiinalaisten yöpymisistä. Heille kirjattiin majoitusliikkeissä 15 500 yöpymisvuorokautta, mikä oli peräti 45,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Venäläiset ja saksalaiset matkailijat kärjessä

Venäläisten yöpymisiä kirjattiin Suomen majoitusliikkeissä lähes 728 000 vuorokautta tammi-marraskuussa 2017, mikä oli 15,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. He olivat edelleen suurin Suomeen suuntautuva matkailijamaa.

Saksalaiset olivat toisella sijalla 577 000 yöpymisellään. Heidän yöpymisten määrä oli 13,8 prosenttia suurempi kuin tammi-marraskuussa 2016.

Eniten lisääntyivät kiinalaisten yöpymiset. Niiden määrä kohosi runsaaseen 282 000 vuorokauteen, kasvua 35,9 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi Twitterissä matkailun nousukiidon jatkuvan.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymiset lisääntyivät marraskuussa eniten Kanta-Hämeessä, 20,9 prosenttia ja Satakunnassa 17,8 prosenttia.

Hotelliyöpymisten kokonaismäärä oli lähes 1,3 miljoonaa yöpymisvuorokautta marraskuussa 2017, mikä oli 7,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat enemmän kuin suomalaisten.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli marraskuussa 55,7 prosenttia. Hotellihuoneen keskihinta oli noin 105 euroa.

*Lisää uutisia matkailusta *

Lapin lentoliikenne kasvoi yli 20 prosenttia viime vuonna

Yrittäjä rakensi kylpylän keskelle korpea – Tavoitteli 60 kävijää päivässä, tuli 88

Näin säästät satasia matkan hinnassa – Kokosimme 7 vinkkiä: varaa viikonloppuna ja lähde keskellä viikkoa

Kokkeja houkutellaan rahalla Lappiin