Poliisi vaatii, että HS:n Viestikoekeskus-kotietsinnän käsittely salataan

Poliisi teki Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon erityisen kotietsinnän joulukuun puolivälissä.

lähdesuoja
Hensingin Sanomien artikkeli.
Henrietta Hassinen / Yle

Keskusrikospoliisi vaatii, että Helsingin Sanomien toimittajan kotietsintää koskeva valitus käsitellään suljetuin ovin.

Toimittaja Laura Halminen toimitti maanantaina Helsingin käräjäoikeuteen vaatimuksen, jossa hän riitautti kotiinsa joulukuussa tehdyn erityisen kotietsinnän ja siihen liittyvät takavarikot. Halmisen mukaan asiassa ei ole erityistä salassapitointressiä.

Poliisi on toista mieltä. Tutkinnanjohtaja Markku Ranta-aho perustelee salassapitovaatimusta keskeneräisellä esitutkinnalla.

– Tulemme vaatimaan asian käsittelyä yleisön läsnäolematta ja asiakirjojen salaamista, Ranta-aho kertoo Ylelle.

Julkisuuslain mukaan ilmoitukset rikoksesta ja esitutkintaan liittyvät asiakirjat ovat salaisia, kunnes asia on ollut esillä tuomioistuimessa. Turvallisuussalaisuuden paljastamista ja virkasalaisuuden rikkomista koskeva esitutkinta on vielä kesken.

Keskusrikospoliisin on toimitettava oma lausuntonsa kotietsintää koskevasta asiasta Helsingin käräjäoikeuteen huomenna perjantaina.

Takavarikkoa koskevassa riidassa kyse kolmesta päivästä

Helsingin Sanomat kertoi joulukuun puolivälissä Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Vielä samana päivänä keskusrikospoliisi ilmoitti aloittavansa uutisointiin liittyvän tietovuodon tutkinnan.

Pian Helsingin Sanomat uutisoi, että sen toimittajan Laura Halmisen kotiin on tehty erityinen kotietsintä. Erityinen kotietsintä tehdään paikkoihin, joissa odotetaan säilytettävän salassa pidettävää tietoa.

Poliisi takavarikoi Halmisen luota 19 esinettä, jotka sisältävät lähdesuojan alaista materiaalia. Tavarat ovat sinetöityinä edelleen poliisin hallussa.

Halmisen mukaan takavarikko on rauennut, koska poliisi ei tuonut kolmen päivän kuluessa sinetöityä materiaalia tuomioistuimen arvioitavaksi. Keskusrikospoliisin rikostarkastajan Markku Ranta-ahon mielestä kolmen päivän takaraja ei koske kyseistä materiaalia, sillä se on sinetöity rutiinitoimenpiteenä, eikä kyse ole pakkokeinolain mukaisesta, erityistä kotietsintää koskevasta sinetöinnistä.

Lue myös:

Salaisia asiakirjoja, vasaroitu kiintolevy ja kotietsintä – Lue tästä Viestikoekeskus-kohun käänteet

Journalismin tutkija pelkää asiakirjojen julkisuuden kaventuvan entisestään – "Muualla kerrotaan asioita, joita Suomessakin pitäisi"

Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"