Kokemäenjoen veden käytössä oltava huolellinen myös Porissa: "Kaloja kannattaa haistella"

Kokemäenjokeen pääsi Harjavallassa joulunalusviikolla kymmeniä tuhansia litroja kevyttä polttoöljyä.

Kokemäenjoki
Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella
Katja Halinen / Yle

Terveydensuojeluviranomainen suosittaa edelleen käyttörajoituksia Kokemäenjoen vedelle Harjavallassa, Nakkilassa, Ulvilassa ja Porissa. Kokemäenjokeen pääsi Harjavallassa joulunalusviikolla lähes 50 000 litraa kevyttä polttoöljyä Pori Energian lämpökeskuksesta.

Porin seudun terveydensuojeluviranomainen suosittelee, että Harjavallan Siltatien ja Voimalaitoksentien välisellä alueella ei tule edelleenkään kalastaa. Joessa tai avannossa ei myöskään tule uida eikä jokivettä tule käyttää peseytymiseen tai löylyvedeksi. Jokiveden käyttöä kasteluvetenä ei niinikään suositella.

Öljyä saattaa valua Poriin asti

Kaikessa jokiveden käytössä tulee olla erityisen huolellinen myös Nakkilan, Ulvilan ja Porin alueella. Terveydensuojeluviranomaisen mukaan jokiveden käytössä tulee alueella olla erityisen huolellinen, sillä öljyä voi torjuntapuomeista huolimatta valua Poriin asti.

Ennen jokiveden käyttöä on syytä tarkistaa, näkyykö vedessä tai rannalla öljyä.

– Myös joesta pyydettyjen kalojen käyttökelpoisuus kannattaa esimerkiksi haistamalla varmistaa, sanoo terveystarkastaja Anne Vuohijoki.

Kaikki suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Torjuntatyöt jatkuvat kesään saakka

Öljyntorjuntatyöt vahinkoalueella jatkuvat töitä tekevän Meritaito Oy:n mukaan kesään saakka. Osa öljystä sitoutuu jäähän ja sitä voidaan kerätä talteen jäiden sulaessa.

Öljytuhosta on syntynyt jo tähän mennessä kymmenien tuhansien eurojen suuruiset vahingot.