Kännykkäsovellus seuraa 1 300 lahtelaisen liikennepäästöjä – palkkiona ilmainen bussilippu tai yhteiskäyttöauto

Lahti on tiettävästi maailman ensimmäinen kaupunki, joka alkaa kannustaa asukkaitaan henkilökohtaiseen päästökauppaan.

liikenne
Jussi-Pekka Hakkarainen lähdössä kotoaan Lahden Möysästä kohti rautatieasemaa ja Helsinkiä.
Jussi-Pekka Hakkarainen lähdössä kotoaan Lahden Möysästä kohti rautatieasemaa ja Helsinkiä.Janne Ahjopalo / Yle

Kirjastoalalla työskentelevä lahtelainen Jussi-Pekka Hakkarainen, 41, polkee kotoaan noin viiden minuutin matkan rautatieasemalle ja matkustaa siitä junalla pääkaupunkiin.

Työmatkaan Lahden Möysästä Helsinkiin kuluu aikaa vajaa tunti.

Perhe joutui hankkimaan auton, koska Hakkaraisen puoliso tarvitsee sitä työmatkaansa ja nelivuotiaan lapsen kuljettamiseen päiväkotiin.

– Harmittaa tavallaan auton hankkiminen, mutta nyt joukkoliikenne ei ihan täysin tue perhematkustamista, toteaa Jussi-Pekka Hakkarainen.

Himopyöräilijä voi saada lahjakortteja pyöräliikkeisiin.

Saara Vauramo

Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramo pitää Hakkaraisen perhettä malliesimerkkinä ympäristöystävällisyydestä.

– Kuulostaa juuri sen tyyppiseltä perheeltä, jota haluttaisiin kovasti kannustaa lisää. Vaikka perheessä onkin auto, siitä huolimatta he voivat tehdä arjen valintoja. Tässä tapauksessa isä pyöräilee paljon ja häntä haluaisimme palkita ja kannustaa, kertoo Vauramo.

Lahjoja ekologisista valinnoista

Lahti on tiettävästi maailman ensimmäinen kaupunki, joka alkaa selvittää asukkaiden henkilökohtaisia liikennepäästöjä. Lahden vetämä kestävän liikkumisen Citycap-hanke (siirryt toiseen palveluun) on saanut 4,7 miljoonan euron EU-rahoituksen.

Kehitteillä on korkeakoulujen kanssa yhteistyössä mobiilisovellus, joka kerää dataa automaattisesti lataajansa liikkumisesta. Tavoitteena on saada vuosien 2019–2020 aikana käyttöönotettavalle sovellukselle ainakin 1 300 käyttäjää.

Lahdessa on 120 000 asukasta.

Esimerkiksi pyöräily kohentaa ihmisen terveyttä, rahaa säästyy ja ympäristö kiittää. Ympäristöystävällisiin valintoihin päätyvät lahtelaiset kaupunki palkitsee, vaikka täydelliseksi viherihmiseksi ei tarvitsekaan muuttua.

– Yhteiskäyttöautoja pohditaan Lahteen: niiden kokeiluun voi päästä mukaan. Himopyöräilijä saa lahjakortteja pyöräliikkeisiin. Sitten annamme palkkioksi joukkoliikenteen lippuja.

Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramo.
Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramo käyttää mielellään polkupyörää liikkumiseensa, vaikka myöntää autoilevansakin.Janne Ahjopalo / Yle

Yhteiskäyttöautot pitäisi saada nykyistä sujuvammin käyttöön, sanoo lahtelainen perheenisä kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Yksi auto löytyi, mutta se olisi vaatinut, että ajan ensin polkupyörällä rautatieasemalle ja kävelen autovuokraamoon. Sitten olisin ottanut auton ja vienyt muut työhön ja päiväkotiin, palauttanut auton ja mennyt junalla työhöni Helsinkiin, luettelee Hakkarainen.