Hyppää sisältöön

Monitoimiauto lakaisee syrjäkylien äänet Lapissa

Presidentinvaalien ennakkoäänestys liputti liikkeelle myös perinteisen äänestysautorallin. Harvaanasutussa Lapissa kuntien monipalveluautoista on tullut syrjäkyläläisille helppo tapa äänestää, kun varsinainen äänestyspaikka on kaukana kotoa.

Kemijärven monipalveluauto Kyläluuta matkalla kohti Pyhätunturia. Kuva: Esko Puikko / Yle

LAPPI Kemijärvellä monipalveluauto Kyläluuta lakaisee äänet paristakymmenestä kylästä. Auto aloitti kierroksensa Pyhätunturin suunnalta. Palvelu on tullut tutuksi jo monista edellisistä vaaleista.

Keskiviikkona aamupäivällä auto kaarteli hiihtokeskuksessa kaupan pihamaalle. Pian ensimmäiset asiakkaat olivat jo suorittamassa kansalaisvelvollisuuttansa.

Onpahan apina pois selästä

Suvi Vuorimäki piti hyvänä asiana tällaista äänestysmahdollisuutta:

– Enpä ole kirjastoautossa ikinä äänestänyt, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Yleensä olen äänestänyt virallisena vaalipäivänä, mutta nyt ei tarvitse sitä miettiä.

Samoin saneli Tuomas Tapola, hänkin etelästä Pyhälle töihin tullut.

– Erittäin hyvä asia. Sujuva joustava tapahan tämä on äänestää. Ja onpahan apina pois selästä. Eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka sairastuu juuri virallisina äänestyspäivinä, tai tulee joku muu este, hän pohdiskeli.

Kemijärven monipalveluauto Kyläluuta on saapunut Vuostimon koululle. Kuva: Esko Puikko / Yle

Äänestysauto joillekin uusi asia

Äänestysauto sai kiitosta myös porvoolaiselta Tuija-Siskolta. Hän oli miehensä ja miniänsä kanssa lomailemassa Luostolla ja nyt käymässä Pyhällä.

– Huomasimme, että auto on tässä, niin kurvattiin tähän. Ennakkoon olemme äänestäneet aikaisemminkin, mutta tällainen äänestysauto on uusi asia.

Myös haminalaisen Arja ja Jukka Kalli hoitivat kansalaisvelvollisuutensa Pyhätunturilla, jonka myös kotitunturikseen nimesivät.

– Asumme täällä talvet. Olemme innokkaita hiihtäjiä, eikä siellä kotona Haminassa ole lunta. Ihan hieno juttu on näin äänestää. Eipähän tarvitse lähteä edestakaisin seilaamaan Haminaan, Jukka sanoi.

Säästyy pitkältä äänestysmatkalta

Pyhätunturilla äänestysautoon astelivat tyytyväisinä niin, hiihtokeskuksen työntekijät, matkailijat kuin paikalliset asukkaatkin. Palvelulla on puoltonsa. Pyhän kauppias-emeritus Kari Kaakkurivaara sen valaisi:

– Onhan tämä tärkeää palvelua näille syrjäkylille. Säästyy pitkältä äänestysmatkalta. Siitä tulee sadan kilometrin keikka, kun käy äänestämässä Kemijärven keskustassa.

Samaa tähdensi vuostimolainen Sampo Honkanen.

– No totta kai, onhan se. Ja äänestäminen on muutenkin tärkeää. Miten täällä muuten vaikutat, sehän on... semmonen juttu, että pitäähän sitä käydä.

Tasaisen tahtiin poikkesi äänestäjiä monipalveluautossa Pyhätunturilla ja Vuostimossa. Kuva: Esko Puikko / Yle

Edessä parikymmentä kylää

Monipalveluauto Kyläluuta kiertää Kemijärvellä parikymmentä kylää ennakkoäänestyksen aikana. Pyhätunturilta matka jatkui naapurikylään Vuostimoon. Vanhalle koululle tultiin äänestämään ihan innostuneesti. Koululla asuva Juhani Korpela pääsi äänestämään kotipihallaan.

– Kyllä se näin on. Kyllä se silloin täytyy ääni antaa, kun se tullaan kotoa hakemaan, hän naurahti ja asteli autoon.

.
.