Viron keskuspankki haluaa karsia yhden ja kahden sentin kolikoita – pikkurahat jäävät monelta käyttämättä

Jos keskuspankin ehdotus etenee, yhden ja kahden sentin kolikoita ei enää saisi Virossa takaisin vaihtorahana. Niillä voisi yhä maksaa ostoksia.

Viro
Euro ja pienenmpiä kolikoita.
Valda Kalnina / EPA

Yhden ja kahden sentin kolikoiden käyttö voi vähentyä merkittävästi Virossa, jos Viron keskuspankin ehdotus etenee.

Keskuspankki julkaisi verotusta käsitelleessä seminaarissa keskiviikkona ehdotuksen yhden ja kahden sentin kolikoiden käytön vähentämisestä. Pankki ehdotti, että ostosten loppusummat alettaisiin pyöristää lähimpään viiteen senttiin.

– Keskimäärin kaksi rekka-autollista yhden ja kahden sentin kolikoita lähtee keskuspankista joka vuosi annettavaksi vaihtorahoina kuluttajille. Sen jälkeen näitä kolikoita käytetään hyvin vähän, kuvaili keskuspankin varajohtaja Madis Müller tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Ehdotammekin keskustelua siitä, voisiko näitä pieniä kolikoita olla liikkeellä vähemmän, kun ihmiset käyttävät niitä hyvin vähän, Müller sanoi.

Pankki ehdottaa, että yhden ja kahden sentin kolikoilla voisi maksaa, mutta niitä ei enää annettaisi vaihtorahana takaisin. Loppusumma pyöristettäisiin lähimpään viiteen senttiin käteistä käytettäessä, pankki- ja luottokorttimaksuissa pyöristystä ei käytettäisi.

Kaupan alan järjestö kannattaa muutosta

Viron kaupan alaa edustavan järjestön johtaja Nele Peil arvioi, että pyöristäminen hyödyttäisi niin kuluttajia kuin kauppiaitakin. Kauppojen henkilökunnalta ja yrityksiltä kuluisi vähemmän aikaa kolikoiden laskemiseen ja käsittelyyn.

Hän arvioi pienten kolikoiden jäävän kuluttajilta käyttämättä sen jälkeen, kun ne on saatu vaihtorahana.

Keskuspankki viittaa Virossa syyskuussa julkaistun kyselyn tuloksiin, jonka mukaan 57 prosenttia kannatti pyöristystä lähimpään viiteen senttiin ja 33 prosenttia vastusti.

Yhden ja kahden sentin kolikoista on luovuttu viidessä euromaassa: Suomessa, Alankomaissa, Belgiassa, Irlannissa ja uusimpana Italiassa tämän vuoden alussa. Viron keskuspankin mukaan neljässä ensin mainitussa maassa pyöristäminen ei ole nostanut hintoja.

Pankki aikoo seuraavaksi kerätä palautetta ehdotuksesta eri tahoilta.

Suomessakin yhden ja kahden sentin kolikoiden pitäisi kelvata maksuvälineenä, ellei kauppa ilmoita jo ulko-ovella, etteivät ne käy. Yle uutisoi aiheesta kesällä 2012.

*Ylen aiempia uutisia Virosta *

Tallinnan keskustaan nousee ystävyyden muistomerkki suomalaisille

Tallinnassa rakennetaan kommunismin uhrien muistomerkkiä – Maasta löytyi sadan saksalaissotilaan haudat

Tallinnaan saattaa tulla EU:n huipputekninen vierailukeskus – hinta lähes 3 miljoonaa euroa

Viron poliisilla omalaatuinen joulukorttikampanja – lähetti kortteja sadoille rattijuopoille ja ylinopeutta ajaneille