Miten työnteko onnistuu läppärillä bussissa? Fysioterapeutti antaa 3 vinkkiä

Kokeilimme soveltuuko linja-auto kannettavalla tietokoneella työskentelevälle.

ergonomia
Työfysioterapeutti Outi-Elina Keskevaari.
Työfysioterapeutti Outi-Elina Keskevaari demonstroi kehoa kuormittavaa kumaraa työskentelyasentoa. Video: Janne Ahjopalo / Yle

Työtä tehdään entistä enemmän vaihtelevissa työpisteissä ja työpaikan ulkopuolella, kertoi Yle syyskuussa. Läppäri on nenän edessä esimerkiksi kotona, kahvilassa tai junassa.

Mutta soveltuuko bussi läppärityöhön? Pyysimme Terveystalo Lahden työfysioterapeutti Outi-Elina Keskevaarin näkemystä.

Ensimmäisenä Keskevaari kiinnitti huomiota siihen, että istumapaikan edessä ei ole pientä taittopöytää, kuten junassa. Taittopöytäkin voi olla ongelmallinen ergonomian kannalta, koska sitä harvemmin pystyy säätämään. Nyt bussireissulla läppäri on siis aseteltava omaan syliiin, mikä ei tokikaan ole tavaton näky sekään julkisessa liikenteessä.

1. Vältä pään työntymistä eteenpäin

Keskevaari muistuttaa, että heiluvassa ja ahtaahkossa bussissa on erityisen tärkeää muistaa, että keho ei saisi olla kumarassa asennossa.

– Pää valahtaa ja leuka työntyy eteenpäin, kun katsotaan ruutua. Kuormitusta tulee niskalle alaselkään asti.

2. Istu pää pystyssä

Tärkeää on istua ryhdikkäänä penkissä kiinni kunnolla.

– Pää pysyy rangan jatkona mahdollisimman pystyssä. Kun katsot alaspäin, älä anna pään työntyä eteenpäin, vaan käännä ruutua niin, että sinne on helppo zoomata katseella.

3. Verryttele

Älä mieti liikaa muiden katseita, vaan verryttele rohkeasti.

– Pyörittele hartioita. Jos kehtaat, ojentele käsiä. Joku voi tosin kysyä, onko jokin hätänä. Pumppaile sormia ja nilkkoja, neuvoo Keskevaari.

22.1.2018 Läppärillä työskentely bussissa, havainnekuva
Yle Uutisgrafiikka

Bussi vai juna?

Työfysioterapeutti Outi-Elina Keskevaari suhtautuu varauksella linja-autossa työskentelyyn, koska ajoneuvossa on varsin vähän istumatilaa ja taittopöytä puuttuu – meno on myös nykivää ja heiluvaa varsinkin kaupunkiajossa.

Läppärityöskentelijä saattaa saada päänsä pyörälle.

– Bussissa työskentely saattaa olla joillekin hankalaa, siksi että he kärsivät matkapahoinvoinnista. Tästä syystä itsekin bussilla matkustaessa katselen mieluummin maisemia ja rentoudun.

Eurooppalaisen työolotutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia suomalaisista tekee osan työstään satunnaisesti päätyöpaikan ulkopuolella.