Kunnon hiihtokelejä odotellaan edelleen pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla pyryttää lunta jo toista päivää peräkkäin. Hiihtoniilojen harmiksi hyväkuntoista latua on silti valmiina vain muutama hassu kilometri.

hiihto
Hiihtäjä ensilumenladulla.
Simo Pitkänen / Yle

Pääkaupunkiseudulla pyryttänyt lumi on sotkenut liikennettä, mutta hiihtokautta lumisade ei saa vieläkään täyteen vauhtiin.

Helsingissä kunnolliselle ulkoladulle pääsee ainoastaan Paloheinässä, jossa hiihdettävissä on kilometrin pätkä. Espoossa hyväkuntoista latua on pieni lenkki Oittaalla, Vantaan Hakunilassa taas hieman enemmän SM-hiihtoihin tehdyn ankaran lumetuksen takia. Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi tarkastella internetistä löytyvästä ulkoliikuntakartasta (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin laduista vastaava tiimiesimies Mircos Kienanen toteaa, että taivaalta satava lumi on latujen kannalta "väärän tyylistä".

– Kymmenkunta senttiä oli aamulla tullut pakkaslunta, että jalan alla kun painoi, niin jäljelle ei jäänyt paljon mitään. Yleensä yli 20 senttiä saa olla latuja varten, ja jos on tällaista pakkaslunta niin enemmänkin, Kienanen toteaa.

Helsingin työntekijät ovat tänään ajaneet latupohjia, mutta lunta ei vielä ole riittävästi itse latu-uran tekemiseen. Vapaata tyyliä joissakin paikoissa pääsee, mutta Kienasen mukaan ei kovinkaan hyvin.

Rauhaa latujen tekemiseen

Mikäli lumisade jatkuu, kuten nyt vaikuttaisi, päästään latu-uria tekemään toden teolla. Paloheinässä lumetetaan pidempää lenkkiä pururadalle. Vaikka purupohjalle lumista uraa syntyy nopeasti, toivoo Kienanen silti malttia suksimiehiltä.

– Ihmiset hiihtävät sitten siellä koneiden keskellä, ja sitä emme halua.

Metsäisillä osuuksilla lunta on vielä vähän, mutta unelmatilanteessa peltolatuja saataisiin auki nopeastikin. Sitä ennen Helsingissä on tyydyttävä Paloheinän yhteen kilometriin, jossa ainakin iltaruuhkan aikaan taaperretaan yhdessä letkassa.

– Kyllähän se jonossa hiihtämistä on, mutta se on valitettavaa. Kaikille ei riitä omaa latua. Tahti kun saadaan sopivaksi niin kyllä sinne mahtuu, sanoo Kienanen.

Mikäli Paloheinän pidemmän lenkin lumetus onnistuu kunnolla, kestää paksu pohja plus-asteitakin kiitettävästi. Kivikon hiihtohallikin on vielä auki, mutta se suljetaan helmikuun neljäntenä päivänä.

– Toivotaan, että tulisi saman verran lunta lisää, niin näyttäisi paremmalta. Säiden armoilla eletään, toteaa Kienanen.