1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Trumpin veronalennus alkaa vaikuttaa – Apple kotouttaa Yhdysvaltoihin 38 miljardia dollaria veroja ulkomaisista voitoista

Teknologiajätti aikoo myös luoda 20 000 uutta työpaikkaa Yhdysvaltoihin.

verotus
Cook ja Trump istuvat pöydän ääressä.
Applen toimitusjohtaja Tim Cook ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskustelemassa Yhdysvaltain teknologianeuvoston tapaamisessa heinäkuussa 2017.Shawn Thew / EPA

Apple aikoo maksaa Yhdysvaltoihin noin 38 miljardin dollarin (31 miljardin euron) edestä kertaluonteisia veroja ulkomaisista voitoistaan.

Kyseessä on suurin veromaksu Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin ja republikaanipuolueen läpi ajama verouudistus laski maan yritysveron 35 prosentista 21 prosenttiin.

Apple ilmoitti keskiviikkona myös rakentavansa Yhdysvaltoihin uuden "kampuksen" ja lisää datakeskuksia, jotka tulevat luomaan yhteensä 20 000 työpaikkaa seuraavan viiden vuoden aikana.

Yhtiö arvioi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että näiden investointien suora vaikutus Yhdysvaltojen kansantalouteen tulee olemaan noin 350 miljardia dollaria (287 miljardia euroa).

Voitto presidentti Trumpille

Yhdysvalloissa republikaanipuolue ja presidentti Donald Trump ovat ottaneet kunnian Applen päätöksestä. Yksi verouudistuksen keskeisistä tavoitteista oli kotouttaa Yhdysvaltoihin kansainvälisten suurkonsernien sisäisiä voittoja.

– Lupasin, että minun politiikkani mahdollistaisi, että Applen kaltaiset yritykset toisivat massiivisia rahasummia takaisin Yhdysvaltoihin. Mahtavaa nähdä, että Apple on toiminut näin VEROLEIKKAUSTEN ansiosta. Suuri voitto amerikkalaisille työntekijöille ja Yhdysvalloille! presidentti kirjoitti pikaviestipalvelu Twitteriin.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Applen toimitusjohtajan Tim Cooken mukaan republikaanien verouudistus oli yksi vaikuttava tekijä yhtiön päätökseen.

– Paljon johtuu verouudistuksesta ja paljon on asioita, jotka olisi tehty joka tapauksessa, Cook sanoi ABC-uutiskanavalle. (siirryt toiseen palveluun)

Cook kuitenkin lisäsi, että hän kannattaa tehtyä verouudistusta.

– Uskon, että yritysverouudistus johtaa työpaikkojen syntymiseen ja nopeammin kasvavaan talouteen.

_Artikkelia korjattu 19.1.2017 kello 14:45. Yhdysvalloissa yritysvero oli ennen verouudistusta 35 prosenttia. Alkuperäisessä jutussa veroasteeksi ilmoitettiin virheellisesti 31 prosenttia. _

Lue lisää:

Koreat neuvottelevat, verot laskevat – 5 asiaa, jotka menivät Trumpin kannalta putkeen

Yhdysvaltain verotus meni remonttiin – tässä 5 voittajaa ja 5 häviäjää

Lue seuraavaksi