Imatra ei ollut ainoa – äänestysohjeita rikottu monilla paikkakunnilla

Imatran tapaista henkilötietojen tarkastamista vasta äänestyksen jälkeen on ollut useilla ennakkoäänestypaikoilla.

äänestäminen
Äänestyskoppi odottaa äänestäjiä.
Juha Kemppainen / Yle

Vaalien äänestyksen luotettavuutta turvaavia vaaliohjeita on rikottu monin paikoin. Vaalitoimitsijat ovat jättäneet ennakkoäänestyksessä lukuisilla paikoilla eri puolilla maata kysymättä äänestäjän vaalikelpoisuutta ennen äänestystä.

Yle on kertonut aikaisemmin ennakkoäänestyksen ensimmäisen päivän virheestä Imatralla.

Imatran Citymarketin äänestyspaikalla toimittiin vastoin vaaliohjeita. Sama on toistunut Ylen jutusta saamien palautteiden mukaan muun muassa Vantaalla, Turussa, Kokkolassa ja Seinäjoella.

Äänestys toimii oikomisesta huolimatta

Vaalijohtaja ei ole huolissaan vaalien luotettavuudesta. Tulos ei ole vaakalaudalla. Näin vakuuttaa vaalien sujumisesta vastaava vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Hän kertoo tyynesti siitä, että Imatralla syntynyt hämmennys äänestäjien vaalikelpoisuuden tarkistamisesta on virheestään huolimatta osoitus järjestelmän toimivuudesta. Vaalitoimitsija kysyi ohjeiden mukaisesti äänestäjän henkilöllisyyden ennen vaalilipun leimaamista.

Toimitsija ei tarkistanut ohjeiden mukaisesti henkilöllisyyttä ennen äänestyskoppia ja teki siinä virheen.

– Vaalikelpoisuus tarkistetaan siellä loppupäässä, eikä sitä ole jätetty tekemättä, Jääskeläinen kuvaa pidettyjen ja käynnissä olevan äänestyksen luotettavuutta.

Vaalijohtaja: Pientä ohjeiden vastaisuutta

Myös etukäteistarkastus pitää ohjeiden mukaan tehdä. Tästä on kuitenkin Imatran tavoin nyt poikettu myös muilla äänestyspaikoilla.

Oikeusministeriön Jääskeläisen mukaan vastaavia toimitsijoiden oikomisia on ilmennyt myös muissa vaaleissa. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan äänestyksen luotettavuudesta, koska vaalihuoneella on kuitenkin pakko tarkistaa henkilöllisyys ainakin äänestyksen jälkeen.

– Kyllä järjestelmä pitää vettä erittäin hyvin, niin kuin tämä esimerkki kertoo. Pieni ohjeiden vastaisuus, joka ei onneksi vaikuta lopputulokseen.

Imatralla toimitaan Jääskeläisen mukaan nyt ohjeiden mukaisesti

Vain toimittajalle sakkoja vaalivilpistä

Vaaliohjeiden noudattaminen kahdella tarkastuksella ennen ja jälkeen äänestyksen on Jääskeläisen mukaan kaikille helpompi. Vaalitoimitsija ei joudu repimään äänestyslappua, jos äänestäjä ei pysty todistamaan henkilöllisyyttä ja äänestäjä ei joudu mahdollisesti tekemään uutta yritystä myöhemmin.

Entä vilpin mahdollisuus kun äänestyskoppiin pääsee ilman henkilöllisyyden tarkistusta?

Jääskeläinen ei muista kuin yhden tapauksen, jossa tätä on yritetty. Silloinkin kyse oli äänestyksen luotettavuutta testaavasta toimittajasta, jolle rapsaistiin sakot kahdesti äänestämisestä. Sekä kahdesti äänestäminen että sen yritys on rikos.