Alma Median tutkimus: Sauli Niinistön kannatus putosi selvästi kuukaudessa

Haaviston kannatus säilynyt ennallaan, Väyrysellä on kovin kiri.

Suomen presidentinvaalit
Sauli Niinistö 15.01.2018.
Valitsijayhdistyksen ehdokas, presidentti Sauli Niinistö pitämässä puhetta Ylen vaalitentissä maanantaina 15. tammikuuta.Derrick Frilund / Yle

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on huvennut verrattuna joulukuussa julkaistuun mittaukseen, ilmenee Alma Median lehtien teettämästä kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Kantansa kertoneista vastaajista 58 prosenttia sanoi nyt aikovansa äänestää Niinistöä. Joulukuun kyselyssä Niinistöä kannatti kantansa kertoneista 70 prosenttia ja kaikista vastaajista 64 prosenttia.

Kaikki muut ehdokkaat paitsi vihreiden Pekka Haavisto ovat tammikuun puolella nostaneet kannatustaan verrattuna edelliseen Alma-tutkimukseen. Haavistoa tuki 14 prosenttia niistä, jotka kertoivat, ketä aikovat äänestää. Osuus oli sama kuin edellisessä mittauksessa.

Kovimman kirin on ottanut valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen, jonka kannatus on noussut kahdesta prosentista seitsemään prosenttiin.

Huhtasaari jäänyt jälkeen Väyrysestä

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari keräsi uudessa kyselyssä kuuden prosentin kannatuksen, keskustan Matti Vanhanen viisi prosenttia. SDP:n Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen keräsivät molemmat neljä prosenttia ja RKP:n Nils Torvalds kaksi prosenttia.

Mahdollisella toisella kierroksella Niinistö voittaisi kaikki haastajansa selvin luvuin. Kyselyn mukaan Haavisto pärjäisi parhaiten ja keräisi toisella kierroksella 25 prosenttia. Väyrynen ja Haatainen yltäisivät 15 prosenttiin.

Kokoomustaustaisen Niinistön suosio on vankkaa muidenkin kuin kokoomuksen kannattajien joukossa. Keskustan ja SDP:n kannattajista useampi aikoo äänestää Niinistöä kuin puolueen omaa ehdokasta.

Alma Median tutkimuksen toteutti Tietoykkönen, ja siinä haastateltiin yhteensä 1 500 vastaajaa puhelinhaastatteluilla ja internetkyselyllä 9.-16. tammikuuta. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali on enimmillään 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.