Saudi-Arabiaa syytetään jälleen Jemenin tuskaisesta tilanteesta

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on julkaissut aiheesta raportin.

Jemen
Lapsi katsoo kameraan.
Aliravittu lapsi sai hoitoa Sanaan sairaalassa JemenissäYahya Arhab / EPA-EFE

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syyttää Saudi-Arabiaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomisesta sekä pidättämisistä ja syytteiden nostamisesta.

Sen julkaisemassa raportissa kerrotaan, että järjestö on dokumentoinut 85 laitonta ilmaiskua saudiliittouman Jemenissä. Iskuissa koteihin, kauppoihin ja julkisiin rakennuksiin kuoli lähes 1 000 siviiliä, ja niistä osa voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Yhdysvaltojen ja Britannian tukema Jemenin hallitus on kertonut taistelevansa huthikapinallisia, ei siviilejä vastaan. Huthikapinalliset ovat vallaneet alueita pohjoisesta Jemenistä.

Koalition edustaja on sanonut, että on epäreilua syyttää Saudi-Arabiaa Jemenin humanitaarisesta tilanteesta.

Konfliktissa ovat vastakkain Jemenin presidentti Abed Rabbo Mansour Hadille uskolliset hallituksen joukot ja shiialaiset huhtikapinalliset. Saudi-Arabia ja sen liittolaiset tukevat syrjäytettyä hallitusta ja Iranin puolestaan väitetään aseistavan huthijoukkoja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin arvostelleet Saudi-Arabian ilmaiskuja siviiliuhreista. Myös YK on kutsunut Jemenin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Jemenissä 400 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Jemenin sodassa on kuollut tai loukkaantunut jo yli 5 000 lasta.

Lue lisää

YK-raportti: Lähes kaikki lapset tarvitsevat humanitaarista apua Jemenissä

Järjestö: Jemenissä yli miljoona epäiltyä koleratapausta

Juttua päivitetty 19.1. klo 6.32: Korjattu tietoja Human Rights Watchin raportista: Järjestö dokumentoi 85 laitonta ilmaiskua. Jutussa luki aiemmin, että laittomia taisteluja raportoitiin 87.

Lähteet: Reuters, Yle